sve više proizvođača nudi makete

Oružja iz Domovinskog rata postaju iznimno popularna tema u maketarskim krugovima

05.08.2023.
u 16:36

Želite li imati repliku ratnih strojeva iz ovdašnjih ratova 90-ih, nikakav problem, sve više proizvođača nudi makete s tom tematikom

Za razliku od nekih davnih vremena, kad su se maketari s ovih prostora morali itekako potruditi kako bi napravili imalo vjernu maketu nekog vozila ili zrakoplova iz Domovinskog rata i ostalih ratova koji su bjesnili 90-ih na prostorima bivše države, u posljednje vrijeme vlada prava poplava maketa s ovom tematikom, piše Večernji list BiH.

Ukrajinski proizvođač Miniart izbacio je na tržište mnoštvo maketa tenkova s ratišta 90-ih godina kod nas. Na pakiranju makete ruskog tenka T-34-85 pod nazivom Yugoslav Wars nalazi se umjetnička impresija tog vozila na ratnom položaju i u oznakama oklopnih postrojbi Hrvatske vojske iz ranih devedesetih godina. U samoj kutiji replike tenka umanjene 35 puta nalaze se oznake za izradu vozila HV-a, Armije BiH, Vojske tzv. Republike Srpske Krajine i JNA. Također, isti ovaj proizvođač nudi i makete tenkova T-55 u kutiji pod nazivom Croatian T-55A, na kojoj se nalaze crteži čak dvaju vozila Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Jedan od njih je čuveni T-55 s natpisom "Marina" i drugi s plavim natpisom "Croatia", oba iz čuvene ratne postrojbe 1. brigada Tigrovi. Zanimljivo je kako se u ovoj kutiji, uz tenkove iz brigada HV-a "Tigrovi" i "Gromovi", mogu naći i oznake za T-55 1. gardijske brigade HVO-a "Ante Bruno Bušić" s natpisom "Vitez RH Boban".

Također, tenk s oznakama iste brigade HVO-a s ratišta na Kupresu moguće je naći u drugoj kutiji ovog proizvođača jer je riječ o drugoj podvarijanti ovog tenka (mod. 1970.).

U više kutija maketa tenkova Miniarta mogu se naći oznake za označavanje vozila iz tog razdoblja u sastavu JNA, tzv. VRSK-a, Armije BiH, Vojske Jugoslavije i Vojske Makedonije, među kojima je svakako jedan od zanimljivijih T-55 Armije BiH, preko čije kupole je bijelom bojom napisano "Ajvaz dedo". Nisu samo tenkovi iz Domovinskog rata preplavili maketarsko tržište. Također, mnogi proizvođači maketa zrakoplova, poput čeških tvrtki Eduard i KP, na svojim kutijama oslikavaju i u njima nude oznake hrvatskih i drugih zrakoplova iz Domovinskog rata. Tako se na Eduardovoj kutiji nalazi MiG-21 bis HRZ-a u mjerilu 1:48, doduše u najnovijoj, sivoj kockica shemi bojenja, a kutiju KP-a za MiG 21 bis u mjerilu 1:72 krasi umjetnički crtež čuvenog MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nazivom "Osvetnik Vukovara", i to u letu iznad oštećenog vukovarskog vodotornja.

Također, tu je pregršt proizvođača decala (printanih oznaka) za označavanje koji nude cijele setove za označavanje zrakoplova, borbenih vozila i tenkova s tematikom domovinskog i regionalnih sukoba 90-ih godina. Zanimljivo je napomenuti i kako mađarski proizvođač Black army model proizvodi makete hrvatskih i JNA vojnika iz 90-ih u mjerilu 1:35. Budući da je riječ o iznimno rijetkim modelima, onda je i cijena u skladu s tim poprilično paprena. Bilo kako bilo, maketari iz regije sve više dolaze na svoje, nakon godina improvizacije, kako bi napravili neko od ratnih vozila onih nesretnih devedesetih. Izbor je iz dana u dan sve veći u ovoj više nego rastućoj hobi-industriji. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije