potvrđeno iz Ministarstva obrane

Oružane snage BiH imaju viška 6.100 tona streljiva

streljivo
ilustracija
26.08.2019.
u 16:12

Oružane snage BiH imaju viška 6.100 tona streljiva, potvrđeno je za Nezavisne novine iz Ministarstva obrane BiH. Iako je u Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP) navedeno da je riječ o čak 10.500 tona minsko-eksplozivnih sredstava (SiMES-a) viška, sudeći po podacima iz MO BiH, riječ je ipak o manjoj količini.

Međutim, prosta, službena računica, pokazuje da je višak više od polovine streljiva, mada nadležni tvrde da su MO i OS BiH u stalnom procesu rješavanja viškova SiMES-a.

Naime, kako pojašnjavaju iz MO, od 2006. godine je OS BiH u nadležnost dodijeljena obveza skladištenja, čuvanja i održavanja kompletnih količina naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, a trenutno raspolažu sa oko 13.500 tona SiMES-a.

“Te količine uskladištene su na 12 lokacija za skladištenje streljiva i na dvije lokacije za demilitarizaciju. Od toga je 6.100 tona streljiva višak, te je obuhvaćeno daljnjim projektima rješavanja uz pomoć međunarodnih organizacija i institucija u BiH kroz različite projekte”, rekli su iz MO BiH.

Kako dodaju, odlukom Predsjedništva BiH usvojena su tri načela rješavanja viškova SiMES-a: donacijom, prodajom i uništavanjem.

“Kada se radi o uništavanju, odnosno demilitarizaciji SiMES-a, ono se provodi na tri načina, poštujući visoke međunarodne standarde, odnosno delaboracijom u vojnim i civilnim kapacitetima, spaljivanjem u vojnim i civilnim kapacitetima te otvorenom detonacijom na vojnim poligonima”, navode iz MO BiH. 

Dušanka Majkić, dugogodišnja članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH, podsjeća da je problem viška streljiva u OS BiH prisutan godinama.

“To je važna stvar, samo ukoliko se radi o nestabilnom streljivu, jer bi moglo doći do požara ili eksplozija u skladištima gdje se čuva. BiH nije završila taj posao, niti je završila posao u vezi s uređenjem skladišta”, podsjeća Majkić za Nezavisne. 

Prema njezinim riječima, problem se ogleda i u samom uništavanju streljiva, a koje se izvodi i na vojnom poligonu u Glamoču. “To se radi otvorenom detonacijom, čime se šteti prirodi, odnosno zagađuje se okoliš”, navela je Majkić.

U ANP-u je navedeno da je MO BiH intenzivirao aktivnosti na demilitarizaciji viškova SiMES-a, prije svega kroz operacije koje se realiziraju vlastitim tehnološkim kapacitetima, kao i u regionalnim kapacitetima za demilitarizaciju.

Ističe se da će rješavanje neperspektivnih lokacija i viškova naoružanja i vojne opreme doprinijeti poboljšanju vojnog proračuna, jer će sredstva koja se izdvajaju za ove namjene, biti preusmjerena za funkcioniranje i opremanje OS BiH.

Inače, sudeći po informacijama iz ANP-a, raspoloživa sredstva u proračunu obrane za 2018. godinu, koja obuhvaćaju i prenesena sredstva za odobrene projekte u proteklom periodu, iznose 307 milijuna maraka, što je oko 0,94 posto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda za 2018. godinu. Na opremu se, od toga, ulaže veoma malo.

“S obzirom na to da razina financiranja ima blagu tendenciju opadanja, i dalje je struktura troškova nezadovoljavajuća s visokim udjelom osobnih troškova, tako da u 2018. godini operativni troškovi čine oko 91,6 posto, od čega su personalni troškovi oko 77,5 posto, dok izdvajanja za glavnu opremu čine oko 7,4 posto raspoloživih sredstava”, navodi se u ANP-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?