sarajevo

Organiziran skup kojim se traži izjednačavanje prava porodilja u FBiH

porodilje
08.03.2016.
u 13:18

Činjenica kako sve porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu jednake kada je u pitanju ostvarivanje njihovih prava na porodiljsku naknadu bila je povod današnjeg okupljanja predstavnica nevladinih organizacija koje se bore za prava žena u Sarajevu ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Skup je organiziralo Udruženje "Žene ženama" iz Sarajeva i partnerske organizacije iz drugih gradova Federacije, ali i Republike Srpske, a podršku su im danas pružili i predstavnici Fondacije Cure te nekoliko federalnih parlamentaraca, prenosi Fena.

U ime Udruženja "Žene ženama" Indira Mujić podsjetila je kako je jučer pokrenuta kampanja "(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH" jer je uočena važnost rješavanja ovog problema budući da se visina porodiljske naknade razlikuje od županije do županije, a u Hercegovačko-neretvanskoj to pravo nije uopće zakonski regulirano.

- Želimo eliminaciju diskriminacije porodilja po različitim osnovama. Osim razlike u visini naknade od županije do županije, ona je uvjetovana i mjestom prebivališta, ali i činjenicom kako li je žena zaposlena ili ne te da li radi u privatnom ili javnom odjelu - pojasnila je.

Namjera ovih nevladinih organizacija je kako se reguliraju javne politike koje će biti jedinstvene na nivou Federacije BiH za sve porodilje te su stoga pozvali sve građane da im se pridruže da bi se zajednički riješio ovaj problem.

Aktivistkinja Fondacije Cure Vildana Džekman kazala je kako s ovog skupa okupljeni šalju različite poruke, a većina njih odnosi se na to da žene danas nemaju šta slaviti jer prava žena koja su regulirana zakonima u praksi nisu implementirana.

Dopredsjedateljica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer kratko se obratila okupljenima, zahvalivši parlamentarcima koji su se odazvali skupu u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?