U Orašju održano mirno okupljanje

“Orašje za Gradačac”

16.08.2023.
u 13:06

Udruga „Žene Orašja“ i „Nela“ organizirale su mirni skup kako bi digle glas protiv nasilja nad ženama i za strože sankcije prema nasilnicima. Najavile su predavanja da dodatno osvijeste zajednicu i upozore na problem

Udruge građana „Žene Orašja“ i Nela“ Orašje organizirale su u Orašju mirno okupljanje građana pod nazivom „Orašje za Gradačac“ u povodom stravičnog  trostrukog ubojstva u Gradačcu. Mnogi su građani došli iskazati svoju podršku žrtvama nasilja , a iz Orašja su poslali snažne poruke da se zaustavi femicid i donese zakonski okvir kojim bi se rigoroznije sankcionirali svi oblici nasilja.

Zaustavite femicid

-Žao mi je zbog povoda zbog kojega smo se okupili. I prošle godine smo se okupili zbog slučaja u Bihaću. I tada smo poslali poruke da se femicid zaustavi, ali izgleda da nitko ne sluša. Žao mi je što moram reći da je ovo društvo postalo neosjetljivo na tuđe nevolje, brige, stradanja. Žena bi trebala da bude stup društva i obitelji, no očito postaje samo tragična statistika. Očito se više poštuje nasilnik, onaj koji maltretira i prijeti. Zakasnili smo nažalost. Trebalo bi tijekom cijele godine ukazivati na ovakve probleme. Ako žena kaže ja neću, ne mogu, ne znam, to treba poštovati a ne uzvraćati silom. Po meni ovdje su zakazale institucije, kazala je Rizama Tukulj, predsjednica Udruge „Žene Orašja“ i izrazila žaljenje što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o Danu žalosti u BIH.

Čuti glas žena

Samra Šakanović Prgić, predsjednica je Udruge građana „Nela“ Orašje. -Od 2019 godine u BIH ubijeno je toliko žena samo zato što su žene, pa je očito riječ o femicidu. O tome se ne priča, to se stavlja pod tepih. Zbog toga su dvije udruge žena u Orašju organizirale ovaj mirni skup a na tome nećemo stati. Organizirat ćemo i radionice, predavanja na ovu temu kako bi dodatno educirale i upozoravale zajednicu jer moramo biti glas za sve žene koje su doživjele nasilje. Nažalost Nizama, ma koliko god je to teško reći, nije posljednja žena koja je doživjela ovakvu tragediju. Potrebno je zato educirati sve žene, osvijestiti naše građane o ovoj temi i ovom problemu kako bi se donijeli rigorozniji zakoni za nasilnike, poručila je predsjednica Udruge građana „Nela“ Orašje, poručujući muškarcima kako bi u ovakvim situacijama trebali biti dio okupljanja i predavanja, a ne samo puki promatrači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije