u tijeku usuglašavanje

Orašje i Tuzla planiraju se povezati modernom autocestom

14.02.2021.
u 15:00

Osim prostora Odžaka, koji će biti spojen na autocestu na koridoru Vc, susjedno Orašje također bi u bližoj budućnosti moglo biti dio jednog velikog, regionalno značajnog prometnog koridora, pipe Večernji list BiH. 

U kontekstu autoceste koja će spojiti Sarajevo i Beograd, a čiji bi jedan krak išao od Sarajeva preko Tuzle i Brčkog i Bijeljine, ovih je dana potvrđeno kako se planira rad na izradi glavnog projekta autoceste od Tuzle do Orašja.

Izrada glavnog projekta

Naime, na sastanku federalnog ministra prometa i veza Denisa Lasića i ministra prometa i veza BiH Vojina Mitrovića bilo je riječi o nizu aktualnih projekata na kojima se trenutačno radi, a tom je prilikom Lasić govorio o statusu projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd, kazavši da je u planu Javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH za 2021. godinu izrada glavnog projekta za autocestu na dionici Tuzla - Orašje.

Trenutačno je u fazi usuglašavanje projektnog zadatka i idejnog projekta s prostornim planom Tuzlanske županije, nakon čega slijedi provođenje natječaja za usluge projektiranja dionice Tuzla - Orašje.

Ova dionica imat će veliki značaj za širi prostor Posavine jer će joj omogućiti spajanje sa središnjim dijelovima države, ali i s međunarodno značajnim koridorima sjevernije, poput paneuropskog koridora 10 koji ide od Austrije do Grčke, a njegov je dio autocesta Zagreb - Beograd. Realizacijom projekta svakako će se stvoriti uvjeti za daljnju revitalizaciju gospodarstva na tom pojasu, a prometna infrastruktura otvorit će i nove perspektive razvoja kroz zone u blizini prometnog pravca.

Svakako, ovim potezom prostor Orašja, ali i Brčkog dobit će i novu dimenziju prometne povezanosti s važnim gradskim središtima u Federaciji.

Na temu ove dionice već je u listopadu prošle godine održan sastanak na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i prometa Tuzlanske županije, a kojemu su nazočili, između ostalih, i premijer FBiH, članovi Uprave JP Autoceste FBiH te drugi stručnjaci u ovom polju.

Tadašnji premijer TŽ-a Denijal Tulumović kazao je tada da se razgovaralo o deblokadi TŽ-a prema EU, odnosno spajanjem na koridor 10, znači Beograd - Zagreb, jednom modernom brzom cestom.

Povezivanje Sarajevo - Beograd

Kada je pak riječ o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd, ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Koçem.

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o suradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojima će biti obuhvaćen i taj projekt.

Kako je planirano, sporazum će 16. ožujka u Ankari potpisati predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije