Slučaj "Čaušević"

Optužiti Tihića i u SDA oslabiti njegov utjecaj

Čaušević
25.09.2014.
u 09:25

Optužuje optuženi za kriminal Kemal Čaušević koji se nagodio s Tužiteljstvom

Slučaj nekadašnjeg ravnatelja UNO-a BiH Kemala Čauševića i manipulacija koje se vode iz najviših pravosudnih institucija u BiH je pokazao kako kriminal može ostati skriven, čak i nekažnjen kako bi se optužili oni za koje je određena politika, u ovom slučaju bošnjačka, odlučila da ih treba diskreditirati. Čaušević, koji je prvotno dao jedan iskaz, pa promijenio u drugi, koji je optužen za kriminal težak dvije milijarde KM, nagodio se s Tužiteljstvom BiH i postao svjedok koji će otkriti politički kriminal.

Promjene iskaza

Riječ optuženog za brojne kriminalne radnje i malverzacije postala je ključna u rušenju političkih dužnosnika Srba i Hrvata. - Kako bi se iskorijenila korupcija među tužiteljima, sucima, službenicima, političarima..., u BiH, moraju se pojačati kontrole i intenzivnije raditi na procesuiranju onih koji su počinili kaznena djela, posebice ona u kojima je riječ o korupciji, navodi se u brojnim izvješćima o stanju u BiH. Teška djela kriminala i korupcije se, kao što je to slučaj ‘Čaušević’, ostavljaju po stani u zamjenu za nagodbe. Bh. pravosuđe moralo je upravo na slučaju Čaušević pokazati kako je spremno u jednom od najvećih poslijeratnih slučajeva kriminala i korupcije staviti točku na i.

Politika i pravosuđe

U BiH su milijuni maraka potrošeni za montirane optužnice, rušenje srpskih i hrvatskih dužnosnika, ali i onih koji vladajućim bošnjačkim strukturama iz bilo kojeg razloga ne odgovaraju. Doznajemo kako je Čaušević upravo u svom drugom promijenjenom iskazu naveo i ime još aktualnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji se bori s teškom bolesti, te njegovih suradnika. Na ovaj način će se optužiti Tihić koji nije u stanju ni odgovoriti na optužbe, a istodobno i riješiti djela nepodobnih kadrova. Riječ je o onima koji su bili i još uvijek su tzv. “druga struja” SDA. Osim Tihića i Amira Zukića, spominju se i druga imena koja se vežu uz pronevjere, malverzacije, namještanja i sumnjive kupovine. Nastojat će se i drugi iskaz Čauševića prikazati kao jedini iako je prvi koji je bio napisan na 87 stranica, u kojem nije bilo optuženih koje Čaušević sada navodi bio spreman za daljnje postupanje kada je promijenjen. Dogovoren je i način na koji će iz novog iskaza “procuriti” detalji u medije. Politički utjecaj na pravosuđe BiH u predizborno vrijeme koristi se kako bi se optužili hrvatski i srpski dužnosnici. Nastoji se kroz montirane procese skrenuti pozornost sa stvarne kriminalne hobotnice za koju je i Čašević radio. Mnogi predmeti koji su se vodili protiv bošnjačkih dužnosnika vratili su se na niže sudove ili potpuno obustavili. Poput slučaja “Reket SDP-a” i drugih koji su još uvijek u ladicama državnog Tužiteljstva.

Komentara 1

BR
brodarevac
10:25 25.09.2014.

Ako ima dokaze svi oni koje sa dokazima optuži treba da odgovaraju bilo to Čović, Tihić, Dodik ... Juče ste pisali da je to opet optuženo samo hrvatsko vodstvo a sad govorite o razračunavanju unutar bošnjačkog vodstva. Potrebno je da svi odgovaraju što su pokrali državu možda neće svi odmah odgovarati ali dobro bi bilo da počnu...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?