Pripazite

Oprezno s jajima: Evo kako pravilno čuvati ovu kvarljivu namirnicu

16.08.2022.
u 19:12

Jaja su svestrana namirnica i bitan sastojak brojnih omiljenih recepata, od doručka do finih kolača. No, koliko god bila nezamjenjiva prilikom kuhanja, važno je imati na umu da su jaja kvarljiva hrana poput sirovog mesa i ribe te da njima treba pažljivo rukovati i čuvati ih

 

Kada je riječ o jajima i njihovom korištenju u svakodnevnoj kuhinji, važno je s njima pravilno postupati i čuvati ih. Ispravno hlađenje, kuhanje i rukovanje trebali bi spriječiti većinu problema sa sigurnošću jaja. Ovo su neke od najvažnijih činjenica koje je dobro znati, posebice u sezoni još uvijek visokih temperatura.

Je li sigurno ostaviti jaja vani preko noći?

Iako bi vam vaša baka mogla reći da su se jaja pohranjivala na pultu kad je ona bila dijete, to danas može bit riskantan potez. Naime, u nekim slučajevima jaja koja se prodaju u trgovinama prethodno prolaze kroz proces pranja koji skida prirodni omotač koji blokira ulazak bakterija. ‘Ne ostavljajte kvarljivu hranu – uključujući sirova ili kuhana jaja – izvan hladnjaka dulje od dva sata prije konzumacije’, savjetuje Argyris Magoulas, stručnjakinja za tehničke informacije u Službi za sigurnost hrane i inspekciju USDA.

Iako kuhanje ubija patogene koji mogu proći kroz porozne ljuske jaja, otrovni nusproizvodi njihovog rasta mogu preživjeti vrućinu i uzrokovati bolest. Čak i ako su jaja ostavljena preko noći u hladnoj kuhinji, stručnjaci kažu ih tada nije dobro koristit, piše marthastewart.com.

Gdje je u hladnjaku najbolje držati jaja?

Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA preporučuje čuvanje jaja u kutiji u kojoj su kupljena i držanje jaja u najhladnijem dijelu hladnjaka. Obično su to donje police i stražnji dio hladnjaka. Iako hladnjak u vratima često ima dio namijenjen odlaganju jaja, dobro je znajte da su vrata topliji dio hladnjaka i zbog nisu optimalno mjesto za odlaganje jaja.

Jesu li jaja s napuklom ljuskom sigurna za konzumaciju?

Provjeriti stanje jaja u kutiji prije kupovine je dobra ideja. Naime, u jaja s napuknutom ljuskom bakterije vrlo lako mogu ući. Stoga svakako izbjegavajte kupovinu napuknutih jaja. Ako jaja pak puknu tijekom vožnje kući iz trgovine, razbijte ih u čistu posudu, dobro poklopite i stavite u hladnjak. Imajte na umu kako ih treba pojesti u roku od dva dana, a prije konzumacije dobro skuhati, prenosi Tportal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?