Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Oporavak djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku prošao je nevjerojatno dobro

11. srpnja 2020. u 08:55 0 komentara 178 prikaza

Obitelj Rončević, za koju je zbog liječenja male Mile cijela Hrvatska prikupljala novac, uskoro se, nakon gotovo godinu i pol Mila Rončević se ovih dana, vraća u Hrvatsku iz Philadelphije u Sjedinjenim Američkim Državama. Sretnu vijest da je Mila napokon dobro te da je liječenje u tamošnjoj Dječjoj bolnici urodilo plodom na Facebooku je objavio Milin otac Marin Rončević.

Podsjetimo, Milu, koja boluje od leukemije, u SAD-u je liječio tim onkologa na čelu s profesorom Richardom Aplencom, a za njeno liječenje prikupljeno je više od 37 milijuna kuna. Rončevići su višak novca prebacili u zakladu koja je osnovana kako bi se djeci koja su se našla u sličnoj situaciji omogućilo liječenje u inozemstvu, nakon što su u Hrvatskoj iscrpljene sve mogućnosti.

- Mila je još u posttransplantacijskoj fazi, ali imunorekonstruirana i bez GVHD-a (zdrave stanice primatelja ne napadaju stanice donora), znači bez ozbiljnijih posljedica. Vraćamo se uskoro, nadamo se kroz mjesec dana, ako Bog da i ako letova bude - rekao je za Jutarnji list Marin.

Na pitanje kakav im je plan, Marin odgovara da plana nema.

- Idemo opet ispočetka graditi život, raditi i boriti se, kao i svi drugi - kaže, zahvaljujući svima na iskazanim lijepim željama za Milu.

- Ona je trenutno sjajno, odradila je vrlo uspješnu transplantaciju u studenome i potpuno se oporavila bez ikakvih komplikacija i posljedica, što je doslovno nevjerojatno. Zahvalni smo na tome, razumije svatko tko je bio u sličnoj situaciji.

Ističe da su sa zakladom krenuli u realizaciju projekta genskog sekvenciranja djece s nedijagnosticiranim stanjima i oboljenjima, ali i djece koja potencijalno mogu biti izložena budućim oboljenjima.

- Zakladno smo vodstvo projekta mi kao obitelj, a znanstveno vodstvo čine idejni začetnik projekta i predsjednik Uprave zaklade ‘Mila za sve’, docent Mario Ćuk i predsjednik Savjeta zaklade, profesor Dragan Primorac - kaže Marin.

Radit će se, kako navodi, WGS (kompletno sekvencioniranje genoma), trio analize djece i roditelja, a vrijednost projekta, za prvu godinu suradnje, iznosi gotovo 1,5 milijuna američkih dolara.

- U prvoj godini bit će obrađeno gotovo 350 djece, odnosno preko 1000 uzoraka. Sredstva za projekt su u potpunosti osigurana, a projekt ćemo nastaviti na neodređeno, ovisno o polučenim uspjesima i mogućnostima. Konačni cilj je izrada genske mape i liječenje djece genskim editiranjem, ali sada je naglasak na edukaciji eksperata, dijagnostici i postizanju bolje kvalitete života djece i roditelja. Siguran sam da će jako bitnu ulogu odigrati i mogućnost primjene pametnih lijekova za pojedine slučajeve, ali projekt je takvog opsega i značenja da je doslovno nemoguće u jednom tekstu navesti koje su sve vrijednosti i buduća korist - kaže Rončević.

Također, navodi da projekt ima za cilj stavljanje naglaska na važnost razvoja, edukacije i modernizacije u medicini te se nadaju da će i kroz razne akcije u sklopu projekta uspjeti pozitivno utjecati na trendove u Hrvatskoj.

- Iako su u timu redom ljudi okrenuti humanitarnom radu i sličnim vrijednostima, ugovorno ćemo se vezati sa svim liječnicima koji dobiju priliku edukacije tako da su oni istu dužni besplatno prenositi drugima i pomagati rad zaklade - dodao je.

Ističe da, što se tiče dogovora s turskom bolnicom Acibadem, čekaju da popuste mjere nametnute zbog Covida-19, da njihovi eksperti mogu doći u Hrvatsku na procjene stanja i željenih terapeutskih mjera djeci s motoričkim i neurološkim oštećenjima te da odmah krenu s organizacijom liječenja u Turskoj.

- Cijene koje smo ugovorno postigli u razini su onih koje imaju najveće osiguravajuće kuće i potpuno su opravdane za uslugu koju pružaju. Budući da navedena usluga nije pokrivena HZZO-vim mjerama, ukupni će trošak snositi zaklada, a ovisno o broju odlazaka i težini procijenjenog stanja pojedinih pacijenata, ne isključujemo mogućnost pokretanja velike humanitarne akcije koja će svim potrebitima omogućiti odlazak - kaže Rončević.

- Efekti naših projekata su dugoročni i nemjerljivi jer uključuju i edukaciju mladih stručnjaka, a hrvatska će medicinska struka dobiti priliku da opet bude dio najnaprednijih svjetskih trendova. Od većih projekata spomenuo bih još i ‘Putovnicu’, projekt praćenja onkološki bolesne djece, koji vodi profesorica Roganović, Milina liječnica, a koji će djeci pružiti priliku da budu dio europskog sustava kompleksnog monitoringa i da im se na vrijeme pruže dijagnostika i akcija koja je najpotrebnija za dugoročnu pobjedu nad opakim bolestima u hematoonkološkoj sferi - zaključio je Marin Rončević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.