dom za oboljele

Opetrećenje na bolnički sustav raste, kreće mobilizacija

29.10.2021.
u 08:45

Umjesto koncerata, sajmova i sportskih događaja najveća dvorana u zemlji opet bi mogla biti dom za oboljele od covida. U ponovno proglašenoj mobilizaciji Areni Zagreb opet je pripalo važno mjesto.

Ministar Vili Beroš rekao je da je predviđena mobilizacija potrebne medicinske opreme: “KBC Zagreb, Sestre milosrdnice i KB Dubrava će do ponedjeljka dodatno povećati broj kreveta, dok će KB Merkur i Sveti Duh biti u pripravnosti za otvaranje novih stacionarnih covid kapaciteta. Ponovno se priprema aktiviranje tercijarnog centa Arena Zagreb.”

“Još nema potreba za aktivaciju Arene Zagreb”

Aktivacija Arene značila bi dodatnih sto bolesničkih kreveta, no ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić, koji je u drugom valu koordinirao stacionar, kaže da još nema potrebe da se stavi u pogon. Ističe ni da se ne može uspostaviti sve u 24 sata, dodavši da će se aktivirati kada je pripreme.

Ako zatreba, i Vinogradska bolnica može povećati svoje kapacitete za 100 posto. U nekadašnjoj covid-bolnici iskustva ne manjka. Pripremaju se dodatni kapaciteti, no ovoga puta svatko daje svoj dio, kako KB Dubrava tako i ostali.

Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB-a Dubrava, kaže da će sve ići u dogovoru s drugim bolnicama. “Mi trenutno raspolažemo sa 120 kreveta, imamo 95 bolesnika, od toga je 18 na respiratoru. Niti jedan pacijent na respiratoru nije cijepljen”, kazala je.

Već je krenula i koordinacija prijevoza pacijenata u bolnički sustav. Sve bolnice koje imaju objedinjeni hitni prijem trebaju javljati popunjenost, četiri puta dnevno, po potrebi i češće slobodne kapacitete u izolacijskim i smještajnim kapacitetima.

Covid-ambulante i dodatni punktovi za testiranje

Od idućeg tjedna ponovno se uspostavljaju covid ambulante pri domovima zdravlja kao i dodatni punktovi za testiranje, a najveći punkt, i to drive in – od utorka će opet biti na Velesajmu. U međuvremenu Civilna zaštita zajedno s državnim inspektoratom i policijom ide u pojačane akcije kontrole mjera. “Policijski službenici će obavljati pojačani nadzor osoba u javnom prometu, ugostiteljskim objektima, posebno nadzor njihova rada poslije redovnog radnog vremena te nadzor provedbe mjera na javnim okupljanjima”, poručio je Davor Božinović.

Ministar zdravstva ponavlja da je među pozitivnim slučajevima 70 posto necijepljenih. Slična situacija je i s preminulima, a premijer poručuje da je u posljednjih tjedan dana preminulo 15 osoba u dobi od 40 do 59 godina, koji nisu bili cijepljeni.

“Ti su ljudi praktički stari kao članovi Vlade, od 40 do 60 godina. To je ozbiljan podatak koji upućuje na zaključak da je za svakog razumnog najbolji način da se zaštiti cijepljenje”, rekao je Andrej Plenković. I kao da su neki i polušali ili vidjeli što se događa oko njih – na punktu za cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu zabilježene su velike gužve, a među onima koji su došli bilo je i stranaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?