VSTV DONIO ODLUKIU

Općinski sud u Čitluku počinje raditi 20. lipnja ​

13.05.2017.
u 18:30

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine na ovotjednoj sjednici donijelo je odluku prema kojoj Općinski sud u Čitluku počinje s radom 20. lipnja, piše Večernji list BiH. Na taj je način, nakon pola godine, riješeno pitanje pravosudne institucije u Čitluku, a u idućih mjesec dana očekuje se kako će biti završene sve procedure koje trebaju osigurati da Sud od 20. lipnja počne funkcionirati u punom kapacitetu.

- Možemo samo pozdraviti ovu odluku i nadati se kako će Sud početi s radom u postavljenim rokovima. Već mjesecima trpimo veliku štetu, predmeti su blokirani i nadam se kako će Sud imati dovoljno kapaciteta u razumnim rokovima riješiti pitanje zaostataka koji su nastali, rekao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić za Večernji list BiH.

Dodao je kako ima informacije da je potrebno još završiti određene procedure kako bi Sud počeo raditi, ali je uvjeren kako je mjesec dana dovoljno da se ta pitanja riješe.

- Prema našim informacijama, potrebno je nabaviti još dio informatičke opreme, ali vjerujem kako ima dovoljno vremena kako bi se procedura završila. Još je nekoliko detalja koje treba riješiti, ali općina je u takvoj situacije da Sud jednostavno mora početi raditi i rješavati sporove, poručio je načelnik Radišić.

VSTV BiH donio je odluku o imenovanju Marije Skoko na poziciju sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu, što je bio jedan od preduvjeta za početak rada Suda u Čitluku jer je jedna sutkinja iz širokobriješkog Suda prebačena na poziciju u čitlučki Sud. Inače, Vlada HNŽ-a je prije nekoliko dana donijela odluku kako će VSTV-u BiH uputiti urgenciju za rješavanje pitanja početka rada Suda u Čitluku, ali nakon odluke VSTV-a nema više potrebe za takvom prepiskom.

Cijela priča oko imenovanja sudaca za Čitluk počela je još u studenome prošle godine. Tada je VSTV BiH zanemario pojedine zakonske i ustavne odredbe te donio odluku o imenovanju sudaca koja nije u skladu sa zakonom. Nakon višemjesečnih prepirki, VSTV BiH je priznao svoju pogrešku te prvotnu odluku poništio i imenovao suce sukladno zakonskim odredbama.

Na projektu Općinskog suda u Čitluku radi se već nekoliko godina. Znatna financijska sredstva za tu namjenu izdvojila je Vlada HNŽ-a, a sama općina Čitluk imala je veliki interes za početak rada ove institucije. S početkom rada ovoga Suda doći će do rasterećenja rada Općinskog suda u Mostaru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?