Zatraženo izvješće svih aktivnosti inspekcija

Općinske vlasti Kiseljaka odlučne su izboriti se sa zagađivačima rijeka

23.05.2021.
u 17:22

Općina Kiseljak odlučna je poduzeti sve zakonom dopuštene mjere kako bi zaustavila višegodišnji problem zagađenosti rijeka, odnosno riječnih korita.

Kroz ovu srednjobosansku općinu protječu tri rijeke, Kreševka, Fojnica i Lepenica, a prizori žute vode pune taloga stalna su pojava kojoj su općinske vlasti, istaknuto je i na posljednjoj ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća, odlučile stati ukraj, piše Večernji list BiH. 

Traže se informacije

Zagađivači, tvrtke s područja Kreševa i Kiseljaka, koje su svima poznate, nebrojeno su puta zbog zagađivanja rijeka prijavljivani mjerodavnim inspekcijama, istaknuto je prilikom rasprave o ovoj temi.

Nakon nekih od prijava inspekcija bi izlazila na teren i izdavala prekršajne naloge koji propisuju novčane kazne. Uslijedile su žalbe te su ovakvi pokušaji, barem simboličnog kažnjavanja krivaca, “pali u vodu” na sudu.

- Općina Kiseljak poduzima sve što je u njezinoj moći kako bi zagađivači bili kažnjeni. Nikoga od njih ne štitimo, ali, kako možete i sami zaključiti, sve naše prijave nisu imale značajnog učinka - istaknuo je prilikom rasprave Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Jednoglasno usvojenim zaključkom Općinsko vijeće Kiseljak od vodne inspekcije Srednjobosanske županije i Federalne uprave za inspekcijske poslove zatražilo je da im se dostave informacije o svim poduzetim aktivnostima na zaštiti korita rijeka koje protječu kroz Kiseljak.

O temi zagađenosti kiseljačkih rijeka nedavno su raspravljale i ekološke udruge koje djeluju u ovoj općini, a uskoro bi tematsku sjednicu o istoj temi trebalo imati i Općinsko vijeće Kiseljak koje je u potrazi za načinom kako stati ukraj višegodišnjem problemu zagađenosti rijeka.

Vijećnici Općinskog vijeća Kiseljak na istoj su sjednici donijeli i odluku o proračunskom kalendaru za izradu i donošenje općinskog proračuna za iduću godinu, kao i dokumenta okvirnog trogodišnjeg proračuna za razdoblje 2022. - 2024. godine.

Prilikom izrade obaju dokumenata, naglašeno je, vodit će se računa o potrebama proračunskih korisnika, a Općina Kiseljak među prvima u Bosni i Hercegovini počinje s izradom i donošenjem okvirnog trogodišnjeg proračuna.

Niz odluka

Doneseno je i više odluka o prodaji nekretnina na području ove općine te odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu javnih priznanja u povodu Dana općine, titule počasnog građanina, plaketa, povelja, zahvalnica i priznanja.

U znak solidarnosti sa stanovništvom potresom razorene Banovine u Hrvatskoj krajem prošle godine, Općina Kiseljak, u skladu s usvojenim zaključkom Vijeća, uplatit će 77 tisuća HRK za obnovu Osnovne škole “Dragutin Tadijanović” u Petrinji. Vijećnici su minutom šutnje solidarnost prije početka sjednice iskazali i sa žrtvama ratnih sukoba na Bliskom istoku. (Ana Popović)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?