TikTok izazov sve prisutniji među školarcima u Hercegovini

Opasne igre: Djeca u Mostaru legnu na cestu i izmiču se pred dolazak vozila, čak to i snimaju

21.02.2022.
u 15:26

Opasni TikTok izazov na koji su prije nekoliko mjeseci upozorili prosvjetni djelatnici jedne škole na području Zapadnohercegovačke županije preselio se među mostarske školarce, piše Večernji list BiH.

Roditelji u strahu

Nesvjesni opasnosti koje vrebaju, školarci se natječu tko će dulje izdržati da mu automobil priđe što bliže dok leži na cesti. Odnosno tko će se brže uspjeti izmaknuti neposredno uoči dolaska automobila. Na tu pojavu upozorio je jedan od roditelja koji se sam našao u ulozi vozača dok su se djeca natjecala u tom izazovu. Skupina dječaka od 10 do 12 godina proteklih je dana ležeći na cesti i čekajući automobile "iskušavala sreću" na Rondou. Ovaj roditelj poziva sve ostale da razgovaraju s djecom i objasne im opasnosti do kojih može doći zbog ovakvog i sličnih ponašanja. Dovoljna je samo sekunda nepažnje vozača, malo brža vožnja, mobitel ili nedovoljna brzina djeteta prilikom ustajanja da dođe do teške tragedije. Iako se trenutačno u Mostaru taj izazov širi među dječacima, stručnjaci kažu kako je riječ o nečemu što je jednako popularno među djevojčicama i dječacima, a u regiji se prvi put o tome pisalo prije nešto manje od godinu dana kada je zbog sličnog izazova dijete u Rijeci umalo izgubilo život. U Rijeci je tada bila popularna igra "škarice", a sastoji se u izazovu da dijete pretrči dvosmjernu cestu u trenutku kada njome iz oba smjera dolaze automobili. Također im je izazov pretrčati preko pruge kada dolazi vlak. Međutim, to nije jedina opasna igra kojom se djeca zabavljaju kada su u pitanju vlakovi. Vrlo često izazov je stati što bliže uz prugu raširenih ruku i čekati da prođe vlak. Već neko vrijeme vode se razne polemike vezane uz društvenu mrežu TikTok koja se u velikom broju zemalja smatra najopasnijom za djecu, upravo zbog tzv. izazova koji sve češće postaju kobni. Nedavno su se pojavila zabrinjavajuća izvješća o opasnim stvarima koje djeca rade kako bi ih primijetili na toj platformi. Alarmantna je činjenica da su djevojčice sklonije tome jer su pune dvojbi oko društvenog statusa u razredu te su zbog toga puno ugroženije. TikTok je najavio da će blokirati pristup platformi djeci mlađoj od 13 godina, a koristit će umjetnu inteligenciju za potvrđivanje godišta korisnika. Takva odluka uslijedila je nakon smrti djevojčice iz Palerma. Desetogodišnja djevojčica umrla je od gušenja nakon što je sudjelovala u TikTok izazovu rod nazivom "blackout". To je rezultiralo zabranom TikToka u Italiji. U BiH TikToku očito mogu pristupiti djeca svih dobi.

Izazovi puni opasnosti

Neki od najopasnijih izazova koje su među sobom poticali korisnici ove društvene mreže su "blackout", izazov "lomljenja lubanje", izazov "bacanja u zrak", izazov s novčićem… Izazov "blackout" je "igra gušenja" odnosno padanja u nesvijest. Ona već dulje od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da sudionici namjerno prekidaju dotok kisika, pokušavajući izazvati osjećaj koji čovjek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svijesti. Taj izazov već je odnio živote djece. U veljači 2020. djeca su na TikToku radila "pass-out challenge", što je podrazumijevalo zamahivanje snažno glavom s jedne na drugu stranu što je brže moguće, sve dok ih taj pokret ne onesvijesti. Jednako opasan je i izazov s novčićem gdje tiktokeri stavljaju nešto metalno u električnu utičnicu. Poanta tog TikTok izazova bila je da osoba gurne novčić iza telefonskog punjača koji je djelomično priključen. U izazovu bacanja u zrak ljudi stanu u krug pognutih glava. Zatim bacaju predmet u zrak i nitko u krugu ne smije se pomaknuti sve dok predmet ne padne na nekoga. Predmet, koji može varirati od male kugle do većih predmeta, obično udari nekoga od njih po glavi ili vratu. Cilj izazova je izazvati nekome potres mozga. Djeca sve te izazove snimaju. Iako se u pravilima privatnosti navodi da platforma nije namijenjena mlađima od 13 godina, istraživanja pokazuje kako djeca u dobi od četiri do 15 godina dnevno na TikToku provedu 80 minuta, što je za pet minuta dulje nego na YouTubeu. Izazovi s TikToka nisu jedine opasnosti koji vrebaju s društvenih mreža, jednako je opasno i praćenje influencera, što je među školarcima postalo prava pošast. Oni im savjetuju kako "markirati" s nastave ili varati… Influenceri nameću vrijednosti, a imaju iskrivljenu sliku stvarnosti i utječu na druge, dok su djeca ranjiva skupina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?