Vijeće ministara BiH odobrilo

Omogućen dolazak u BiH srodnicima bh. državljana evakuiranima iz Gaze

Aerodrom Sarajevo
19.11.2023.
u 18:14

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će Graničnoj policiji BiH popis 30 osoba, koji, uz osobne, sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima

Vijeće ministara BiH donijelo je u novom tekstu odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH. Time je omogućen olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koje su srodnici državljana BiH, a evakuirane su s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH popis 30 osoba, koji, uz osobne, sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza Međunarodna zračna luka Sarajevo, objasnili su jučer nakon sjednice iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ranije je priopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuirani iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala zrakoplov i snosit će troškove njihova boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je za Avaz kako je time odobren dolazak 30 osoba koje se trenutačno nalaze u Kairu. - Oni u BiH mogu uđi preko Zračne luke Sarajevo. Naše sigurnosne službe izvršile su sigurnosne provjere i utvrdile da ne predstavljaju opasnost za sigurnost BiH. I u idućem razdoblju će se vršiti dodatne procjene ako se iskaže potreba za tim. Kao i do sada, i ubuduće ću inzistirati na sigurnosti naše djece, bh. građana, jer to je naš prioritetni zadatak - da unutar BiH imamo mir i stabilnost - kazao je Nešić.

Kako je potvrđeno za portal Avaza, oni će danas stići u Sarajevo.

Danas rano ujutro kreću zrakoplovom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu. Potom će iz Istanbula u Sarajevo doputovat u dvije odvojene skupine. Troškove njihova putovanja prema Bosni i Hercegovini snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Veleposlanstva Države Katar u Sarajevu.

Jedna skupina bi u Sarajevo trebala sletjeti u 14.40, dok se druga skupina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje u večernjim satima, oko 19.55. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije