Uglednik odvjetnik poručio

Olujić: Mamića se kažnjava jer je podržao Kolindu Grabar Kitarović za predsjednicu

'Za UNUTRASNJU 220908 Slucaj Stricak - Zeljko Olujic nakon zavrsne rijeci  Photo: Dino Stanin/Vecernji list'
Foto: 'Dino Stanin/Vecernji list'
03.07.2015.
u 15:30

Odvjetnik Željko Olujić komentirao je postupanje policije i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u slučaju Mamić.

''Ponašanje ministra unutarnjih poslova, u slučaju policijskog postupanja protiv gospodina Zdravka Mamića i njegovog brata, je prostačko i brutalno. Na Mamićevu izjavu da je morao odvesti majku na kupanje radi terapije u toplicama, isti odgovara da se policije ne tiče kupa li se Mamić s majkom ili ne. On se prostački ponio prema staroj gospođi od 85 godina i prema Mamiću'', rekao je Olujić za direktno.hr.

Upozorava kako bi se moglo dogoditi da dijelovi Mamićeve dokumentacije nestanu dok se pretražuje njegova kuća bez njegove prisutnosti.

''Mamića kažnjavaju jer je donirao novac Kolindi''

''Ovdje je važno tempiranje vremena. Isto je bilo i u slučaju Milana Bandića i izgleda da je nekome cilj da se našteti svakoj struji u politici koja bi mogla štetiti SDP-u. Stoga se, izgleda, te afere iskapaju i široko publiciraju. Baš u predizborno vrijeme, na izborima koje bi SDP mogao izgubiti. Mamića se kažnjava javno jer je donirao 10 tisuća kuna za izbor gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, a tu govore o stotinama milijuna ili milijardama. Ono što je očito je kad policija i tužiteljstvo nastupaju putem novina i televizije, onda tvrdim da u njihovim postupanjima nema niti prava niti pravde'', ističe Olujić.

Njima je, napominje, bilo najvažnije uslikati Mamićevu vilu, da bi se poručilo: čim ima vilu, znači da je lopov.

''To je komunizam. I u komunizmu su neki imali, a narod je živio loše. Drugo, Mamića se prikazuje isključivo u njegovim pijanim ili bijesnim stanjima. To nema veze s pitanjem njegove eventualne kaznene odgovornosti u konkretnom slučaju. Ali se time zapravo javnost okreće protiv Mamića. Hoće ga osuditi bez dokaza, što mi u pravu zovemo ''argumentum ad hominem''. Ako se vratimo na pitanje tempiranja radnji, treba jasno reći da je zakon o kaznenom postupku točno definirao pretragu stana, auta, uz nazočnost osumnjičenika. Naravno da se pretrage mogu provesti bez njegove nazočnosti, ako je riječ o hitnim radnjama, no kako ovdje govoriti o hitnim radnjama, ako je riječ o navodno počinjenim djelima prije pet i više godina'', naglašava Olujić i pita se:

''Čekali su godinama da bi Mamića istraživali baš u predizborno vrijeme''

''Zašto se nije pričekalo da se on vrati sa službenog puta, a ministar Ostojić okreće logiku pa kaže, čim je čuo da mu prekopavaju kuću, morao je ostaviti poslove i vratiti se doma, premda nitko nije službeno Mamića pozvao da se vrati doma. I sad hipotetski gledano, da je bio u Hrvatskoj, oni su njega mogli svezati i na silu ga dovesti u pretragu kuće, ali ne, oni su čekali da Mamića ne bude u Hrvatskoj, da mu bez njegove nazočnosti pretraže kuću, i njemu i bratu. Ukratko, čekali su godinama da dođe predizborno vrijeme'', kategoričan je Olujić.

Zaključuje kako ''nažalost ministar unutarnjih poslova Ostojić nema pojma o zakonima i zakonitom postupanju, ali mu je draga diktatura''.

''Sve on to ne bi mogao činiti da nema saveznike u policiji i DORH-u. To, po mom skromnom sudu, ugrožava temeljne demokratske vrijednosti u RH''.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?