sjednica

Okončana sjednica Zastupničkog doma PSBiH

14.12.2017.
u 12:47

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru.

Prije glasanja o tom zakonu, prihvaćena su tri amandmana zastupnika Damira Arnauta (SBB BiH).

Kako je ranije pojasnio Arnaut, jedan od njegovih amandmana tiče se činjenice da Parlamentarna skupština ne može vršiti parlamentarni nadzor nad institucijom visokog predstavnika. Njegova preostala dva amandmana tiču se sankcija za nepostupanje po određenim odredbama zakona.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona BiH, koji je predložila zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS).

Predloženi zakon predviđa da se odredbe po kojima je moguće izrečenu kaznu zatvora do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti novčanom kaznom, ne primjenjuju na počinioce kaznenih djela iz Poglavlja XVI koje se odnosi na kaznena djela protiv integriteta BiH.

Taj zakonski prijedlog definira i da osuđeni na kaznu zatvora zbog izvršenja kaznenog djela iz Poglavlja XVI ovog zakona ne može biti uvjetno otpušten.

Zastupnici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Borislav Bojić (SDS), a kojim se predviđa izjednačavanje prava zaposlenih u državnoj upravi da za obavljanje istih poslova budu jednako plaćeni.

Zastupnički dom nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH za 2016. godinu.

U vezi sa tom točkom prihvaćen je zaključak koji je predložila zastupnica Maja Gasal-Vražalica (Demokratska fronta) prema kojem predsjednik VSTV-a u roku od 30 dana Zastupničkom domu treba dostaviti podatke o ocjenama rezultata rada sudija i tužitelja za 2015. i 2016. godinu, kao i da svaki naredni izvještaj sadrži te podatke.

Zastupnici su primili k znanju Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Zastupnički dom je usvojio Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač zastupnik Mladen Bosić (SDS).

U Deklaraciji se, između ostalog navodi da „Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH očekuje da Vijeće ministara i resorno Ministarstvo komunikacija i prometa, u dogovoru sa vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, zastupaju idejno rješenje trase autoputa Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Sarajevo kao najracionalnije i prioritetno rješenje“.

U vezi s Informacijom o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH drugim državama, te njihove svrhe po interese BiH i njenih građana, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut (SBBBiH), usvojen je zaključak koji je predložio Klub zastupnika SBB-a BiH prema kojem Zastupnički dom traži da Kolegij tog doma, samoinicijativno ili u suradnji sa Kolegijem Doma naroda osigura prisutnost članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, ministra vanjskih poslova na tematskoj sjednici pod nazivom „Vanjskopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tijekova na BiH“.

Usvojen je i prijedlog zaključka Nezavisnog bloka, prema kojem Zastupnički dom poziva tri člana Predsjedništva BiH, predsjedatelja i članove Vijeća ministara, članove Kolegija da dostave informacije o službenim putovanjima u mandatu 2014-2017. godine.

Nije prihvaćena Zastupnička inicijative Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanja te inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Po okončanju te sjednice počela je nova sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?