Realizacija planova

Oko Mostara cestovni prsten, HNŽ izlazi na europski koridor

22.09.2021.
u 16:47

Oko Mostara, kao gospodarskog i kulturnog središta Hercegovine, gradi se svojevrsni prometni prsten koji će uključivati brze ceste, a koji će omogućiti značajno rasterećenje užeg gradskog središta, a samim tim unaprjeđenje ekonomskih potencijala, kao i spajanje na međunarodne prometne koridore. Večernji list imao je uvid u strategiju razvitka javnih cesta na području HNŽ-a za razdoblje 2020. - 2030. koju je izradilo Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a na čelu s ministrom Stjepanom Krasićem, a u kojoj su vidljivi strateški i specifični ciljevi koji su izravno vezani uz HNŽ i kojima ova županija želi biti sudionik u ostvarenju strateških i specifičnih ciljeva koje provode više razine vlasti, kao i specifičnih ciljeva čija je provedba u potpunosti u nadležnosti županije.

Niz ciljeva

Među tim ciljevima su rekonstrukcija, sanacija ili rehabilitacija regionalnih cesta, pri čemu se konstatira kako ukupna dužina regionalnih cesta (R419 prekategorizirana u M17.5) iznosi 333,95 kilometara, od čega je 85,6 km (25,63%) makadamskih cesta, i to najviše u općini Konjic zbog teških terenskih uvjeta. Kada je riječ o rekonstrukciji, sanaciji i rehabilitaciji, ističu se dionice Žitomislići - Čitluk - Tromeđa - Hamzići, Tromeđa – Gabela, Dračevo – Zavala, Stolac – Berkovići, Zavala – Orahov Do, Prozor – Mokronoge, Prozor – Konjic, Konjic – Borci, Česim – Potoci, Borci - Glavatičevo – Argud te Ostrožac – Fojnica. U kontekstu magistralnih prometnica navedene su dionice M17.4 (raskrižje Cerno/Bingo) – raskrižje Miletina, dužine 3 km, M17.4 raskrižje Cerno/Bingo – Blatnica, dionica M6 (Trebižat) – Struge – M17, dužine 10 km, dionica Masline – Žegulja s odvajanjem za Drenovac. Među dionicama u ovoj kategoriji su i izgradnja obilaznice Konjica (Ovčari – Čelebići/Orahovica), izgradnja obilaznice Jablanice (izmještanje M17 i spoj s M16.2), M17.4 Blatnica – Varda, rehabilitacija magistralne ceste M16.2, dionica Prozor – Jablanica, rehabilitacija dionica magistralne ceste M17 na području županije te rehabilitacija magistralne ceste M17.5, dionica Jablanica – Blidinje. Poseban gospodarski značaj imaju brze ceste, a uz kontekstu HNŽ-a, konkretno Mostara, ističe se dionica koja uključuje čvor autoceste Mostar sjever – Polog (sjeverna obilaznica Mostara) – Široki Brijeg – čvor Podledinac – Grude – granica RH. Sjeverna obilaznica zajedno s južnom obilaznicom Mostara i dionicom autoceste između čvorova Mostar jug - Mostar sjever čini mostarski prsten koji je još 2000. definiran u transportnom master planu BiH. HNŽ je osobito zainteresiran za daljnje aktivnosti na izgradnji koridora Vc, ali i budućoj Jadransko-jonskoj autocesti.

Jadransko-jonska autocesta

Planirana je buduća cestovna mreža za plansko razdoblje do 2030. godine koja uključuje koridor Vc od Tarčina do graničnog prijelaza Bijača (granica RH). Posebno je zanimljiva Jadransko-jonska autocesta (JJAC) za koju je urađen glavni projekt. U strategiji se ističe kako je, nakon što je utvrđen koridor trase u glavnom projektu, potrebno nastaviti izradu dokumentacije po dionicama. S obzirom na prometne probleme GP-a Doljani (Metković) i završetak izgradnje ceste Neum – Stolac (Drenovac), potrebno je posebno pripremiti izgradnju dionice JJAC-a, čvor Počitelj – spoj na cestu Neum – Stolac u varijantama punog profila i fazne izgradnje (2 + 1 ceste). Ova dionica JJAC-a zajedno s autocestom na koridoru Vc ima i, zaključuje se u strategiji, regionalni (međudržavni) prometni značaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije