smotra Sveučilišta u Mostaru

Oko 200 posavskih srednjoškolaca upoznalo se s uvjetima upisa na fakultete i studiranja

05.04.2019.
u 10:00

Bliži se kraj školske godine za maturante, a u dvjema srednjim školama u Orašju i jednoj u Odžaku ukupno je 250 srednjoškolaca pred kojima je važna odluka u odabiru fakulteta.

Nastavni plan i program

Sveučilište u Mostaru djeluje više od deset godina u PŽ-u, u Dislociranom centru studiranja u Orašju, a kako bi pomogli maturantima pri odabiru studija, Sveučilište je u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a, jučer u Orašju organiziralo tradicionalnu smotru Sveučilišta za PŽ. Okupilo se oko 200 učenika završnih razreda iz triju srednjih škola PŽ-a kojim se obratila prof. dr. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za nastavu i pravna pitanja na Sveučilištu u Mostaru. Posavskim je srednjoškolcima predstavila Sveučilište, fakultete, Akademiju likovnih umjetnosti, Studentski centar i Studenski zbor i prezentirala potrebne informacije o programima studija, uvjetima upisa, studiranja te nastavnom planu i programu Sveučilišta. - U Orašju djeluje Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Filozofski i Pravni fakultet sa studijem prava, kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta. Trudimo se uvesti i nove studije koji će biti prepoznati na tržištu rada kako bi naši svršeni studenti mogli pronaći posao i ostati u ovoj lijepoj zemlji. Preporučila sam srednjoškolcima da studiraju jer se uvijek isplati ulagati u znanje. Ako završe fakultet navrijeme, uvijek će biti prostora za zapošljavanje vrijednih i kreativnih osoba - poručila je prof. Kazazić.

SUM ima izvrsnu suradnju s Vladom PŽ-a koja je uvijek prepoznavala potrebu da Sveučilište djeluje na ovim prostorima, čak i participirala u plaćanju školarina studentima.

Sjednica Senata

- U Orašju smo za 29. travnja sazvali 4. sjednicu Senata Sveučilišta upravo da kažemo kako želimo ovdje ostati i proširivati suradnju, a to su prepoznali i odgovorni ljudi u Vladi PŽ-a. Uvijek postoje novi smjerovi, uvijek pratimo tržište rada i sukladno tome donosimo odluku o uvođenju novih smjerova. Ovdje ne želimo organizirati samo studij nego ponuditi cjeloživotno obrazovanje i onima koji su završili studij da se dalje educiraju - naglasila je Kazazić. Srednjoškolcima se obratio i predsjednik Studentskog zbora Marijan Tustonja i poručio da mladi nisu samo da sjede u klupama. Kazao je da studij nije samo studiranje i učenje, nego da ima i drugih aktivnosti s izvanrednim programima koje organiziraju i u Orašju. Na nekoliko štandova učenicima su predstavljeni vodiči za studente na kojim su predstavljeni svi fakulteti, a mogli su dobiti knjižice u kojima će moći doznati o svim studijskim programima i svim fakultetima i uvjetima upisa na SUM. U Orašju su bili i predstavnici osam fakulteta koji su ih prezentirali. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije