Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

OHR objavio: 10 mjera za unapređenje funkcionalnosti FBiH, evo pojašnjenja

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.
04. listopada 2022. u 14:09 0 komentara 666 prikaza
schmidt
Foto: Fena

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je deset mjera za unapređenje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine koje su proizilaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

- Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani dužnosnik, neće više moći držati Federaciju taocem - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja unapređuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.

 

 

Također, pojednostavljeno je imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BiH te mjere kojima se sprečava zlouporaba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, pojednostavljena je procedura izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, tvrdi Schmidt, prenosi Faktor.

Naglašava da je pojednostavljena procedura za nominiranje kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, pojašnjena i zakonodavno utvrđena ograničenja u pogledu zastupljenosti kako bi se podstaklo stvaranje koalicija i spriječila prezastupljenost.

I na kraju ovim izmjenama dan je nalog parlamentarnim tijelima u Federaciji BiH da osiguraju učešće građana, uključujući i mlade, u zakonodavnom odlučivanju.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.