reagiranje

OHR o referendumu u RS: Ne trošite javni novac na referendum, razgovarajte

OHR
N1
11.08.2016.
u 19:21

Od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga s drugim političkim dužnosnicima. To je najbolji put naprijed, navode iz OHR-a

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma.

Politički predstavnici Bošnjaka u Republici Srpskoj pozivaju Ured visokog predstavnika da se aktivno uključi u ovu problematiku. 

Hoće li OHR reagirati kada je u pitanju odluka o provođenju referenduma u Republici Srpskoj? Kako su iz OHR-a rekli za N1, Odluka krši okvirni sporazum za mir, a od vlasti u ovom bh. entitetu očekuje se da javni novac ne troši na organizaciju referenduma već da razgovara s ostalim političkim dužnosnicima.

''Kako smo i ranije priopćili, odluka Narodne skupštine od 15. srpnja o održavanju referenduma o Danu RS krši Opći okvirni sporazum za mir. Od glasača u Republici Srpskoj se traži da odlučuju o pitanju koje je već riješio Ustavni sud BiH, čije su presude konačne i obvezujuće, i entiteti ih moraju provoditi. Umjesto suprotstavljanja odlukama Suda i trošenja značajnih javnih sredstava na organizaciju referenduma, od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga s drugim političkim dužnosnicima. To je najbolji put naprijed. OHR još jednom poziva vlasti Republike Srpske da ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH'', navedeno je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u studenom prošle godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Ključne riječi
OHR

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?