Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

OHR, EU, OESS: Istražite
 jesu li mediji 
prisluškivani

28. lipnja 2019. u 10:00 0 komentara 152 prikaza

Ured visokoga međunarodnog predstavnika (OHR) te Izaslanstvo Europske unije, angažirano u Bosni i Hercegovini, i misije Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) zatražili su u pojedinačnim komentarima istragu navoda da tamošnja sigurnosna služba OSA prati i obrađuje novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije, upozoravajući da se radi o uznemirujućim informacijama, piše Večernji list BiH. 

Uvjet za EU

Predsjedatelj bh. Predsjedništva Milorad Dodik objavio je u utorak djelovodni broj dokumenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) od 14. travnja ove godine, po kojemu su njezini agenti stavili pod nadzor deset medija, među kojima su i Večernji list i Nacional te mediji iz BiH i Srbije Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Iz OHR-a su u odgovoru medijima u Mostaru pozvali domaće institucije da temeljito istraže navode o praćenju medija. 
“Rješavanjem ovog pitanja trebaju se baviti nadležne domaće institucije. OHR bi želio istaknuti da je sloboda medija jedan od središnjih stupova demokratskog društva, pa je stoga trebaju štititi politički lideri i mjerodavne institucije”, navodi se u reagiranju Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Izaslanstvo Europske unije u BiH navodi kako je sloboda medija jedan od temeljnih uvjeta za približavanje zemlje u članstvo Unije. 
“Sloboda medija i sigurnost novinara ključni su pokazatelji spremnosti bilo koje zemlje za pridruživanje Europskoj uniji, a koje EU pomno prati. Od bh. vlasti očekuje se da ne toleriraju bilo kakve prijetnje ili napade na medije, dok nadležne pravosudne institucije trebaju osigurati da se pokrenu odgovarajuće pravne radnje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima”, navodi Izaslanstvo Europske unije u BiH. 
Voditelj misije Organizacija za europsku sigurnost i suradnju Bruce Berton ocijenio je uznemirujućim navode o praćenju i pokušaju stavljanja nadzora nad medijima. 
“Navodi o nadzoru i praćenju medija, ako se potvrde, bili bi uznemirujući jer bi moglo doći do povećanja rizika s kojima se novinari suočavaju, podrivanja povjerenja u vjerodostojnost novinara, kao i podrivanja poštivanja važnosti neovisnog novinarstva”, navodi se u pisanoj izjavi američkog diplomata na čelu Misije OESS-a u BiH. Pri tome je ocijenio kako se navodi o praćenju medije ne bi trebali “politizirati i koristiti za političke dobiti nego bi ih trebala rješavati nadležna tijela”. Iz Ureda za informacije američkog Veleposlanstva u BiH nisu mogli komentirati posljednju aferu, navodeći kako nisu vidjeli prijeporni dokument.

Temeljita istraga

Predsjedatelj bh. Predsjedništva Milorad Dodik optužio je čelnika stranke SDA Bakira Izetbegovića za udar na medije. On je OSA-u nazvao “otuđenim centrom moći”. Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu navoda o prisluškivanju medija. Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranje afera navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.