Miro Džakula

Oduzeli smo robu vrijednu 15 milijuna KM i 82 kg heroina

12.01.2018.
u 12:00

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pod vodstvom Mire Džakule dobila je status najvažnije i jedne od najboljih državnih institucija u BiH, vjerojatno i regiji. Rezultati koje Džakula i njegov tim postižu su i više nego impresivni, a u 2018. godini spremaju se nove promjene koje bi trebale dodatno rasteretiti gospodarstvo i poslovnu klimu učiniti boljom nego što je to sada slučaj.

Kako na sve učinjeno gleda i kakve se promjene mogu očekivati u ovoj godini, pitali smo prvog čovjeka Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Završena je 2017. godina i svi zbrajaju rezultate. Što je najvažnije kad je u pitanju UNO?

- Uprava za neizravno oporezivanje je u 2017. godini zabilježila rekordne prihode od uspostave ove institucije. Ukupno smo prikupili 7 milijardi i 44 milijuna KM, što je više za 406 milijuna KM ili 6,11% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Posebno je važno naglasiti da su prihodi od neizravnih poreza rasli puno više od realnog rasta gospodarstva u BiH, što je rezultat zalaganja svih zaposlenih u UNO, kao i veće transparentnosti koja je uvedena u rad svih zaposlenih. Naravno, sve to smo ostvarili uz veliku pomoć Upravnog odbora UNO-a i Vijeća ministara BiH, koji su nam bili značajna potpora.

Zbog čega je došlo do rasta prihoda?

- Uprava je zabilježila rast po osnovi svih vrsta neizravnih poreza. Najveći dio prihoda prikupljen je po osnovi PDV-a te su ti prihodi porasli za 7,5% u odnosu na 2016. godinu. Posebno želim istaknuti kako je, uz porast PDV-a pri naplati uvoznih dažbina, došlo i do porasta PDV-a naplaćenog po osnovi prijava PDV-a poreznih obveznika, što upućuje na činjenicu da polako dolazi i do povećanja poslovnih aktivnosti unutar BiH. Porast prikupljenih prihoda zabilježili smo i po osnovi trošarina, carine i cestarine.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?