Jezera - prvak ‘22.

Oduševili čistim morem, ali i cijenama koje si mogu priuštiti svi...

more
PIXSELL
13.08.2022.
u 10:58

Mlini su nas zadivili svojom ljepotom, u Podstrani su nas očarali kilometri i kilometri plaže, doznali smo da su Igrane mjesto na Makarskoj rivijeri na kojem nema ležaljki, rezervacije ručnicima, štandova i kioska, pijesak pod nogama i ljekovito blato tek su dio turističkih aduta Privlake... Neki su to od bisera Jadrana koje smo ove godine prošli na putu Turističke patrole Večernjeg lista u potrazi za ovogodišnjim šampionom kojem ćemo dodijeliti najstariju turističku nagradu u Hrvatskoj, utjelovljenu još 1975. godine.

Potvrda našeg truda

Prošavši naših sedam "morskih" županija; Primorsko-goransku, Istarsku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku, za šampiona Turističke patrole Večernjeg lista naposljetku smo odabrali Jezera u općini Tisno na otoku Murteru.

Na našem putu po Jadranu birali smo između 29 malih mjesta koje smo i ovoga ljeta stavili u fokus patrole. Ocjenjivali smo gostoljubivost i susretljivost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikost smještaja, kvalitetu ugostiteljske ponude, sadržaje za djecu, događanja, opskrbljenost i autohtonost. Od maksimalnih 100, Jezera su osvojila 96 bodova.

 | Autor : TZ Jezera Foto: TZ Jezera

Što nam se svidjelo u, uvučenom u zaljev i okruženom brežuljcima, odredištu za obitelji s djecom, ali i poklonike kulturnog, sportskog te nautičkog turizma, idealnoj polazišnoj točki za posjet Kornatima? Jezera, nekoliko puta ovjenčana priznanjem za najuređenije malo mjesto na obali, šarmirala su nas svojim prirodnim uvalama, poput Koromašne, čistim morem, gostoljubivim domaćinima, sadržajima za djecu, biciklističkim i pješačkim stazama, ali i cijenama prihvatljivima i za džepove gostiju iz Hrvatske koji ovdje čine većinu. Naime, pristojan apartman u koji se mogu smjestiti dvoje odraslih i dvoje djece u Jezerima smo u sezoni pronašli za 50 eura, a u restoranu Zlatna školjka kompletan ručak – juha, glavno jelo prilog i salata – platili smo 75 kuna po osobi. Ono od čega se ovisnicima o društvenim mrežama diže kosa na glavi – slab ili nepostojeći signal – mi nismo uzeli za zlo jer i to na neki način jamči da ste u Jezerima na pravom mjestu za odmor.

Iz ovoga sela pomoraca, ribara i ronilaca startao je i naš najstariji Big Game Fishing. "Jezerski dani mora" cjeloljetna su manifestacija tijekom koje se održava regata drvenih brodova na Latinsko idro, pučke fešte svakoga petka kad gosti mogu kupiti riblja jela po promotivnim cijenama, nastupi klapa, radionica za najmlađe, promenada tovara, demonstracija starih zanata na kojima se može vidjeti kako su se izrađivale ogrice – tradicionalni nakit, plele ribolovne vrše i mreže, sušile smokve, tukla mirta, sušila riba… U turističkoj sezoni na otvorenom organiziraju se i brojni koncerti poznatih grupa i pjevača pa će tako na blagdan Velike Gospe u Jezerima za posjetitelje besplatno nastupiti Željko Bebek.

 | Autor : TZ Jezera Foto: TZ Jezera

– Jako smo ponosni da su naša Jezera osvojila prvo mjesto u Večernjakovoj Turističkoj patroli. Ova nagrada nam puno znači i zasigurno će biti poticaj, kako za održavanje dosadašnje kvalitete u turizmu, tako i za daljnji razvoj te napredak. Također, veliki je vjetar u leđa i meni osobno kao novoj direktorici Turističke zajednice mjesta Jezera. Planiramo da u budućnosti zadržimo i opravdamo dosadašnji ugled i uspjeh te nastavimo rast i razvoj temeljen na očuvanju prirodnog okruženja i kulture življenja lokalnog stanovništva. Jezera su skriveni biser na prekrasnom otoku Murteru, mjesto brojnih prirodnih, tradicionalnih, kulturnih, gastronomskih i inih vrijednosti, a vaša nagrada nam je i potvrda svega toga. Hvala Vam što ste nagradili naš trud – kaže nam direktorica Etida Pavlić.

Njezino mjesto broji oko tisuću stanovnika, a dolaskom turista u ljetnim mjesecima ta se brojka penje i do 3000. Jezera imaju turističko naselje, brojne kampove, velik broj kreveta u obiteljskom smještaju koji zadovoljavaju turiste različitih potreba i platežne moći. Tu se nalazi i ACI marina s međunarodnom školom jedrenja – nautičkom akademijom i čarterom, što pridonosi ponudi mjesta.

 | Autor : Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

I za aktivne, i za željne samoće

– Ono što je danas aktualno, svakako su turisti koji se odlučuju na aktivni odmor. Njima Jezera mogu ponuditi puno sadržaja; od ronjenja, sportskog ribolova, Big Game Fishinga, jedrenja uz edukaciju stručnjaka u školama jedrenja, škrapinga, vožnje biciklom po označenim i organiziranim biciklističkim stazama koje su dio staza Otoka Murtera. Jezera imaju i brojne sportske sadržaje koji su na raspolaganju turistima; nogometno igralište, košarkaški teren, street workout, teniski teren i još puno toga... Također nudimo zabavne sadržaje za djecu i odrasle, od dječjih igrališta, vodenog parka, zabavnog parka, tematskog parka... Jako smo ponosni na svoju tradiciju i na naše kulturno umjetničko društvo Koledišće pa izvođenjem tradicionalnih plesova, pokazivanjem običaja i folklora, nastojimo turistima prikazati to bogatstvo – u dahu će direktorica Etida nastojati prikazati dio turističke ponude ovoga mirnoga mjesta u kojem se lako možete "izgubiti" u nekoj vali, ako želite biti sami, daleko od ljetne vreve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije