KAKO U ŠOPING

Oduprite se trikovima trgovaca: Donosimo vam 10 savjeta za božićnu kupnju

MARK BLINCH/REUTERS/PIXSELL
21.12.2017.
u 07:46

Trgovci nas na pojačanu kupnju već uvelike mame mirisima, glazbom... no pametnom kupnjom i mi možemo profitirati

Sudeći po gužvama u trgovačkim centrima i dućanima, blagdanska groznica polako ulazi u završnicu, kad će građani kartice peglati i 30-ak puta u sekundi i u kolica trpati od igračaka i elektronike pa sve do “špeceraja” kao da sutra ne postoji. Čak 85 posto građana, prema istraživanjima, izjasnilo se da će ove godine kupovati božićne darove, a ispune li se optimistična predviđanja HGK te nekih ekonomista, prosinačka potrošnja iznosit će rekordnih 12,5 do 13 milijardi kuna, koliko nismo trošili ni prije krize. Trgovci su za to, naravno, spremni i već nas uvelike mame u dućane prigodnom božićnom glazbom, mirisima cimeta i borova te ostalim trikovima kako bismo se osjećali ugodno, ostali dulje i trošili više. 

Sve je u znaku broja 9, koji nas asocira na puno nižu cijenu od okrugle brojke, reklamiraju se limitirana izdanja proizvoda kako bi oni “obični” pokraj njih izgledali puno povoljniji i po razumnijim cijenama, prodaju se dva proizvoda za jedan, “vintage” aranžmani u prodavaonicama vraćaju nas u djetinjstvo kad nam novac nije bio toliko bitan...

Kako odoljeti svim tim napastima i kupovati trezvenije, pametnije i štedljivije? 

1. Odredite budžet 
Dobra organizacija štedi novac i vrijeme. Odredite koliko ćete ili koliko možete potrošiti za darove i držite se zadanog cilja. Po mogućnosti nekoliko dana prije proučite ponudu i cijene u dućanima, istražite kataloge pojedinih supermarketa, provjerite akcije, sniženja, surfajte internetom... Neki često i dižu cijene prije blagdana da bi ih mogli spustiti – i to naglasiti!

2. Sastavite popis 
Kad znate što se otprilike nudi, a možda ste se i indirektno informirali o željama najbližih, sastavite popis mogućih darova, a potom u šoping krenite ciljano i na vrijeme – nikako na Badnjak da ne biste završili s najomraženijim darom u Hrvata – čarapama. 

3. Ostavite kartice kod kuće 
Iako će vam se ta odluka u početku činiti glupom, poželite li nešto ekstra, nećete to kupiti impulzivno, nego ćete imati priliku promisliti i isplati li se po to ipak vratiti s kreditnom karticom. 

4. Bez nervoze 
U kupnju ne idite gladni ni s djecom. Sve to može stvoriti dodatnu nervozu, žurbu... zbog kojih ćete brzo odustati od planova. 

5. Držite se cilja 
Ako trebate dugo tražiti neki proizvod, ne odustajte i unatoč drugim iskušenjima u dućanu, nađite ga.

6. Rok trajanja 
Pogledajte deklaraciju na proizvodu. Možda ga ipak ne želite. Ako je riječ o hrani ili kozmetici – obvezno provjerite rok trajanja. Možda je baš zato na akciji. 

7. 2 za 1 
Omiljeni gel za tuširanje s losionom u kompletu za malo višu cijenu, zašto biste to odbili? Zato što losion ne koristite i ne treba vam! 

8. Zavaravanje očiju 
Skuplji proizvodi često su u ravnini s očima, a oni s najboljim cijenama izvan pogleda, na najnižim policama. Čučnite i pogledajte sve, pogotovo ne kupujte prvi koji je odmah na ulazu u prodavaonicu. Stvari na popustu obično su na kraju prodavaonice. 

9. Oprezno s online kupnjom 
Ako vam se kod kupnje online nakon registracije i odabira plaćanja otvara stranica s početnim slovima “http” umjesto “https”, riječ je o prijevari. Robu nećete dobiti, a vaši se osobni i podaci o kartici mogu zloupotrijebiti. 

10. Kupujmo domaće!

Kupnjom domaćih proizvoda darujemo dvostruko jer podupiremo i domaće gospodarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije