Pametna poljoprivreda

Održana radionica o IKT-u u poljoprivredi

16.03.2022.
u 15:47

Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je održana radionica o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u okviru ERASMUS projekta VIRAL. 

Radionici su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti koji su imali priliku proširiti svoja znanja u ovom segmentu poljoprivrede. Radionica je obuhvatila tri oblasti: primjena IoT sistema u poljoprivredi, upotreba GIS aplikacija i geoportala s ciljem racionalnijeg korištenja i zaštite resursa u poljoprivredi te novi trendovi u uzgoju trešnje. 

Predavanja su održali prof.dr.sc. Miljan Cvetković i mr.sc. Milan Šipka sa Univerziteta u Banja Luci i prof.dr.sc. Aljo Mujčić i doc.dr.sc. Alma Šaćerbegović sa Univerziteta u Tuzli. 

Informacijsko-komunikacijska tehnologija u poljoprivredi (IKT u poljoprivredi), poznata i kao e-poljoprivreda ili pametna poljoprivreda, fokusira se na upotrebu različitih IKT tehnologija, proizvoda i usluga u cilju unapređenja ove važne ekonomske grane. 

Na radionici su ujedno predstavljeni i uređaji koji su kupljeni u okviru projekta VIRAL  kao što su ekoNET, Portable Laser Area Meter, Plant Growth Chamber, Raspberry Pi te razni senzori koji mogu pomoći studentima da što bolje upoznaju IKT tehnologiju. S obzirom na aktualnost ovog područja i veliki interes za primjenu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u pripremi je još niz ovakvih radionica, ali i modula za studente.

Više informacija možete pronaći na web stranici VIRAL projekta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije