Lidija Bradara

Odluke aktualnog Doma naroda u skladu su s Ustavom i Poslovnikom

Lidija Bradara
29.09.2016.
u 14:55

Očekujem da ćemo se poslije 2. listopada, umjesto referenduma i ratova, okrenuti budućnosti, odnosno vratiti životnim temama koje se tiču svih naroda i građana u Federaciji BiH i BiH, kaže Bradara

Sve odluke koje je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio u aktualnom sazivu u skladu su s Ustavom i Poslovnikom o radu. Većinu je podržao i Klub izaslanika iz srpskog naroda. To je za Fenu izjavila predsjedateljica Doma Lidija Bradara, zamoljena da prokomentira što su zastupnici SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili Ustavnom sudu BiH zahtjev za preispitivanje ustavnosti odluka Parlamenta Federacije BiH, donesenih od konstituiranja saziva 2014. godine. Kao razlog su naveli brojčanu nepopunjenost izaslaničkog kluba Srba u federalnom Domu naroda.

- Uostalom, ovo nije prvi put da Klub srpskog naroda nije popunjen jer pojedine županijske skupštine nisu imale izaslanika iz reda srpskog naroda. Smatram da popuniti Klub Srba nije moguće bez izmjena Izbornog zakona te su prave adrese za ovo pitanje Parlamentarna skupština BiH i Izborno povjerenstvo BiH - kazala je Lidija Bradara. 

- Očekujem da ćemo se poslije 2. listopada, umjesto referenduma i ratova, okrenuti budućnosti, odnosno vratiti životnim temama koje se tiču svih naroda i građana u Federaciji BiH i BiH. Upravo time se Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i bavio u proteklih godnu i pol dana - njene su riječi. 

Bradara očekuje da se umjesto temama koje ovih dana dominiraju medijima, svi politički subjekti u BiH posvete odgovornosti za ekonomske, socijalne i druge reforme koje čekaju na europskom putu.

Klub zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je zahtjev Ustavnom sudu BiH jučer tražeći ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih dokumenata koje je Federalni parlament usvojio nakon konstituiranja 2014. godine. To je novinarima u Banjoj Luci potvrdio šef zastupničkog kluba SNSD-a Radovan Višković.

Kao razlog za SNSD-ovo obraćanje Ustavnom sudu je naveo da Klub Srba u federalnom Domu naroda nije konstituiran u skladu s Ustavom i zakonom jer nema 17 srpskih izaslanika nego 13, zbog čega su onemogućeni pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na bilo koji zakon.

Zahtjev SNSD-a je u skladu s najavom predsjednika te stranke Milorada Dodika od prethodnog dana, a Višković je potvrdio da se radi i na žalbi kojom će biti zatražena ocjena ustavnosti 1. ožujka kao Dana neovisnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?