mršavljenje

Odlučite li se za detoksikaciju, napravite to kako treba

Shutterstock
22.01.2020.
u 19:34

Blagdani su daleko iza nas, ali posljedice uživanja u božićnim jelima i poslasticama neki od nas osjećat će do ljeta pa i dulje. I što sad?

Krenut ćete na brzu detoks dijetu sedam dana na limunovu soku? Ne bismo vam preporučili. Ako ste se već odlučili za temeljito čišćenje organizma, učinite to planski i racionalno. Kako se to radi, najbolje zna ekipa iz tvrtke bio&bio, donosi Ordinacija.hr

Napravite plan

Za početak, važno je znati da se tijelo preopterećeno nezdravom prehranom teško samo uspijeva riješiti toksina pa je potrebno barem povremeno omogućiti mu da se obnovi, oslobodi toksina te ponovno počne optimalno funkcionirati. Da biste u tome i uspjeli, uvijek birajte detoks program s probranim, provjerenim receptima i sustavnim jelovnicima, obvezno napravite liste nabave po tjednima, pratite dobre savjete za organizaciju pripreme obroka, a ne zaboravite ni dodatne rituale koji su neizostavni dio svakog programa detoksikacije organizma, kao što su redovita konzumacija čajeva, njega kože, disanje i vježbe za čišćenje organizma od toksina.

Rezultat: veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba. 

Stoga, krenite polako, ali odlučno, i ne dajte se zavesti kada vam kažu da jedino gladovanje daje rezultate – hrana je prevažna da bismo je se potpuno odricali. Recepti koje donosimo su jednostavni, ukusni i zdravi i ne zahtijevaju prevelika odricanja, a nove namirnice koje ćete pritom upoznati proširit će vam vidike i potaknuti vas da se sami okušate u kombinacijama o kojima dosad niste ni sanjali, a možda ih nitko prije vas nije ni otkrio.

Ne zaboravite, rješavanje toksina iz organizma nije tretman kojim se kažnjavate nego nagrađujete – a ono što vas očekuje na završetku tog puta potaknut će vas da detox program uvrstite u svoj plan kao redovitu godišnju aktivnost.

Namirnice koje svakako isprobajte

1. Psyllium ljuskice mogu biti vaš svakodnevan izbor trebate li veći unos vlakana. Neutralnog su okusa i možete ih stavljati u razne napitke i u smjesu za kruh, peciva itd. Bitno je reći da ne izazivaju nikakvu ovisnost i ne uljenjuju rad crijeva već ih potiču na bolji rad. Bitno je uzimati dovoljno tekućine uz njih, pogotovo ako ih svakodnevno uzimate.

2. MSM prah je prah prirodnog sumpora dobivenog iz kukuruza i lana. Ima bitnu ulogu u detoksikaciji, djeluje protuupalno na zglobove i mišiće, doprinosi regeneraciji zglobova, kose, kože i noktiju te omogućuje polupropusnost membrana stanica koje na taj način lakše otpuštaju toksine.

3. Zelena magma bogata je klorofilom, raznim vitaminima i mineralima, enzimima i vlaknima koji čiste i hrane vaše tijelo.

4. Ananas je izuzetno zdravo voće bogato enzimima (bromelain), mineralima te je neizostavno u kurama detoxa i čišćenja.

5. Moringa u prahu je moćan biljni izvor željeza. Osim što je bogata željezom koje doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, Moringa obiluje kalijem, magnezijem, cinkom i bakrom. Izvor je vitamina A i E te sadrži vitamine B1, B2 i B3 koji doprinose smanjenju iscrpljenosti. Ovo je samo jedan od načina kako je ubaciti u jelovnik.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?