recepti

Odlične, jednostavne i ukusne alternative ugljikohidratima

kuhanje
shutterstock
08.01.2021.
u 07:34

Znamo da je u ovim trenucima teško razmišljati o zdravim navikama, ali vjerujte, ove alternative ugljikohidratima lagane su i ukusne. Nije ih teško napraviti sastavnim dijelom prehrane, a napravit će veliku razliku. Ljepotaizdravlje.hr donosi recepte za zdravu alternativu.

Cvjetača umjesto krumpira

Dijete u nama je sada bijesno zaplakalo na ovu pomisao, no to dijete u nama nije probalo ovaj pire. Čak bismo se kladili da ne bi niti osjetilo razliku. U nastavku su sastojci i recept za osnovni recept od cvjetače. Kasnije se možete igrati dodavanjem mlijeka, drugih začina, češnjaka, feta sira… Ovisno o vašem ukusu. Ali i u ovakvom izdanju je odlična zamjena za pire!

Sastojci

srednja glavica cvjetače

1 žlica Vegete

malo soli

100 g maslaca

Priprema

Cvjetaču narežite na manje komade kako bi stala u posudu za kuhanje. U vodu za kuhanje dodajte malo soli te zatim zagrijte do vrenja. Nakon toga dodajte cvjetaču i kuhajte dok ne omekša – kad možete probosti vilicom, ona je gotova. Izlijte sve na cjediljku da bi se iscijedio višak vode te u istu posudu dodajte Vegetu i maslac. Gnječilicom za pire sve izgnječite te kad komadi postanu manji, stavite sve u blender i izblendajte dok smjesa ne bude poput pire krumpira. I to je to!

Tikvice umjesto špageta

Ako ste mislili da je ono lako, ovo je još lakše. Jedino bi vam trebao spiralizator, ali njega možete kupiti u mnogim dućanima već oko 150 kn.

Sastojci

količina tikvica po želji

sol

Priprema

Tikvice narežite na trakice na spiralizatoru te ih stavite u posebnu posudu gdje ćete ih posuti s malo soli. Pustite da to odstoji barem sat vremena, a nakon toga provucite kroz cjedilo da pusti višak vode i spremno je za jelo! Bez kuhanja, pečenja i bilo kakve termičke obrade.

Patlidžani umjesto listića za lazanje

Pri pripremi lazanja, sve što trebate jest umjesto tijesta za lazanje poslagati patlidžane. Može li jednostavnije? I ukusnije?

Cvjetača umjesto riže

Možda je dosad niste koristili, ali cvjetača bi vam u novoj prehrani mogla postati jedna od najdražih namirnica u kuhinji. Za ovu uporabu bi vam trebala sjeckalica za povrće.

Sastojci

cvjetača

sol

maslinovo ulje

Priprema

Operite cvjetaču, maknite donji tvrdi dio i listiće te narežite na što manje komade kako bi rezanje bilo lakše. Sjeckajte je dok ne poprimi izgled riže, to jest kus-kusa. Nakon toga, cvjetaču stavite na tavicu na kojoj ste zagrijali ulje i pržite par minuta dok sve ne postane hrskavo. Pred kraj dodajte žlicu vode i začine po želji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?