moguće je

Odlazak u njemačku mirovinu s 55 godina: Evo na koji način je to moguće i koliko novca možete očekivati

umirovljenici
04.03.2023.
u 08:42

S navršenih 55 godina radnici u Njemačkoj mogu otići u djelomičnu mirovinu. Riječ je o ugovoru koji zaposlenik sklapa s poslodavcem.

Mnogi radnici žele ranije otići u mirovinu, ali uvijek postoji strah kako u starosti neće moći spojiti kraj s krajem. Puno discipline i štednje u mladosti je potrebno kako bi se s 45 ili 55 godina povukli iz posla.

S navršenih 55 godina radnici u Njemačkoj mogu otići u djelomičnu mirovinu. Riječ je o ugovoru koji zaposlenik sklapa s poslodavcem.

S djelomičnim odlaskom u mirovinu postupno se odlazi u mirovinu. Važno je znati kako djelomično umirovljenje nije pravo i obvezno umirovljenje, pa ga poslodavac može i odbiti.

Postoje dva modela djelomičnog umirovljenja: model jednake raspodjele i blok model. Modelom ravnomjerne raspodjele dotadašnje radno vrijeme odmah se prepolovljuje, piše Fenix-magazin.

Plaća se također prepolovi, pa poveća za najmanje 20 posto. Iznos nadoplate može biti veći i također je oslobođen poreza.

Poslodavac i dalje uplaćuje najmanje 80 posto doprinosa za mirovinsko osiguranje, tako da zaposlenik gotovo nema gubitaka kad dođe vrijeme za punu mirovinu, navode njemački mediji.

Kako to izgleda u praksi?

Radnik ima plaću od 4.200 eura mjesečno (bruto) za 40-satni radni tjedan. U dobi od 55 godina želio bi se djelomično umiroviti u modelu jednake raspodjele.

Njegovo radno vrijeme stoga je smanjeno na 20 sati tjedno. Plaća je stoga u početku smanjena na 2.100 eura mjesečno.

Zatim tu je iznos od 20 posto nadoplate, na koji se ne plaćaju porezi i pristojbe. To u ovom slučaju iznosi 420 eura mjesečno. Ovisno o poreznoj klasi, zaposlenik tada ima između 1.500 i 2.100 eura mjesečno neto.

U blok modelu, vrijeme do dobi za mirovinu podijeljeno je u dva bloka jednake duljine. U prvom bloku zaposlenik nastavlja s uobičajenim radom.

U drugom bloku on više uopće ne radi. U blok modelu plaća je prepolovljena kroz cijelo razdoblje, odnosno u obje faze. I ovdje poslodavac mora isplatiti doplatu od najmanje 20 posto umanjene plaće.

Primjer mirovine u blok modelu

Zaposlenik dobija plaću od 4.200 eura mjesečno (bruto) za 40-satni radni tjedan. U dobi od 55 godina želio bi započeti svoju primati djelomičnu mirovinu u blok modelu.

Budući da može u mirovinu sa 63 godine, blokovi su podijeljeni u dva četverogodišnja bloka: prve četiri godine nastavlja raditi 40 sati tjedno kao i obično. No, plaća mu je već prepolovljena na 2.100 eura mjesečno.

Zatim tu je iznos od 20 posto nadoplate, na koji se ne plaćaju porezi i pristojbe. To je 420 eura mjesečno. Ovisno o poreznoj klasi, zaposlenik tada ima između 1.500 i 2.100 eura mjesečno neto.

Nakon četiri godine, u 59. godini, potpuno može prestati raditi, ali i nastaviti primati honorarnu plaću.

Dovoljno je uštedjeti nešto novca

U principu, naravno, svatko uvijek može prestati raditi, dok ima dovoljno ušteđevine za život. Za to postoji pravilo: da biste spojili kraj s krajem u starosti, trebate imati ušteđeno 25 puta više od trenutnih godišnjih troškova za života.

Kako su izračunali njemački mediji, ako trenutno trošite oko 2.000 eura mjesečno, godišnje potrošite 24.000 eura. Da biste ranije otišli u mirovinu morate imati ušteđenih 600.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije