U prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je održan Znanstveni dan 2025., tradicionalna manifestacija popularizacije znanosti koja se sedmu godinu zaredom potvrđuje kao jedan od najznačajnijih znanstveno-edukativnih događaja u Hercegovini.
Znanstveni dan organizirao je Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Udrugom studenata APTF-a, pod visokim pokroviteljstvom Češke ambasade u Bosni i Hercegovini, a okupio je više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije te drugih dijelova BiH.
Cilj manifestacije bio je potaknuti interes mladih za znanstveno-istraživački rad, razvijati kreativnost i inovativnost te povezati znanost s praksom i razvojem gospodarstva. Program se odvijao kroz niz interaktivnih radionica iz područja agronomije, prehrambene tehnologije, kemije, biologije i ekologije.
Sudionici su, između ostaloga, imali priliku sudjelovati u radionicama makroskopskog prikaza probavnog sustava, izolacije DNA iz biljnih materijala, kemijskih eksperimenata, izrade čokolade, analize sastava tijela te upoznavanja s tlom kao složenim i živim sustavom. Posebno zanimanje izazvala je i poster-sekcija „Otkrića koja su promijenila hranu (i svijet)“, koju su pripremili studenti prve godine prehrambene tehnologije.
Tijekom manifestacije predstavljeni su i aktualni znanstveni projekti fakulteta, inovativni prehrambeni proizvodi, mikrobilje, klijanci, prirodna kozmetika te trodijelni komposter izrađen u sklopu međunarodnog projekta, a posjetitelji su imali priliku kušati i tradicionalne hercegovačke prehrambene proizvode.
Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Marija Banožić istaknula je kako mlade znanost zanima, ali im je treba približiti na inovativan i pristupačan način, naglasivši da Znanstveni dan predstavlja ulaganje u budućnost znanosti i društva.
Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Jurica Primorac naglasio je da je izniman interes učenika i njihova aktivna uključenost potvrda kako proizvodnja hrane i znanstveni pristup tom području imaju jasnu budućnost.
''Ovakvi događaji predstavljaju snažnu poveznicu između obrazovanja, znanosti i gospodarstva te imaju ključnu ulogu u poticanju mladih na razmišljanje o akademskom i istraživačkom putu u ovom području'', kazao je.
Uspješnoj organizaciji događaja doprinijelo je više od 50 volontera, a održavanje Znanstvenog dana omogućeno je uz podršku brojnih sponzora i partnera, priopćeno je s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.