Orašje

Odbor za međureligijsku suradnju Orašje i Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u približavaju multikulturalnost

29.03.2017.
u 09:00

“Bogatstvo u različitosti – posjet vjerskim zajednicama” projekt je kojim se nastoji učenicima približiti multikulturalnost.

Projekt je ostvaren kroz potporu Odbora za međureligijsku suradnju Orašje i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj. Učenici Školskog centra fra Martina Nedića Orašje u sklopu tog projekta imali su prezentacije o kršćanstvu i islamu, radionicu o temi religija te su posjetili muslimansku, katoličku i pravoslavnu bogomolju. Cjelodnevni rad odvijao se od jutarnjih sati u kojima su učenici obišli gradsku džamiju gdje ih je dočekao Salem ef. Kanlić te ih upoznao s poviješću islama i džamije. Nisu izostala ni brojna pitanja vezana uz obrede. Podijeljeni u skupine, učenici su imali radionicu o temi “Kako ja vidim religiju”. Nakon prezentacije teme o kršćanstvu obišli su i Franjevački samostan u Tolisi s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije i jedan od najljepših muzeja u BiH simboličnog imena “Vrata Bosne”. Fra Perica Martinović uputio ih je u povijest katoličanstva te povijest samostana u Tolisi, pod čijim zidinama fratri neumorno godinama čuvaju povijesno nasljeđe posavskoga kraja.

Osobito je za učenike bio inspirativan obilazak samostanskog muzeja i knjižnice u kojoj je pohranjena zbirka knjiga od 30.000 svezaka. Iz Tolise su autobusom učenici prevezeni i do Donjeg Žabara u Republici Srpskoj. Tamo ih je dočekao otac Jovo Mihajlović, protonamjesnik za parohiju Donji Žabar/Orašje. Pokazao im je crkvu te govorio o pravoslavlju, povijesti i običajima pravoslavaca. Projekt je obuhvatio 50 učenika, a sve se odvijalo uz budno motrenje i suorganizaciju profesora: Lucije Lukač, prof. povijesti, i Joze Jezerčića, vjeroučitelja i tajnika Odbora za međureligijsku suradnju Orašje.

- Ovakvi su projekti jako važni za bolje razumijevanje multikulturalnosti koja nas samo može obogatiti i voditi kvalitetnijem životu s tolerancijom i uvažavanjem drugih i drugačijih, kaže nam vjeroučitelj prof. Jezerčić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?