ŽEPIĆ:

Odbojnost prema jednakopravnosti Hrvata bit će veća, što Bošnjaci budu brojniji

ŽEPIĆ:
hms.ba
23.11.2016.
u 08:31

Zbog čega se svaki zahtjev za ravnopravnošću Hrvata “dočekuje na nož” u sarajevskim medijima i među sarajevskim političarima? Zbog čega se proglašava” zahtjevom za trećim entitetom”, “podjelom države”, “reinkarnacijom paradržave Herceg Bosne”, “nastavkom politike zločinačkog poduhvata”?

- Odbojnost prema hrvatskoj jednakopravnost biti će i u budućnosti sve veća, što više bude rasla njihova brojčana superiornost, koja će kulminirati kada budu znatno brojniji od druga dva naroda zajedno. Tada se može očekivati njihov zahtjev za uspostavu BiH kao „države nacije“ jednog – „bosanskog naroda“ i nepriznavanja drugih, izjavio je profesor emeritus Sveučilišta u Mostaru i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, akademik Božo Žepić u intervju Hrvatskom Medijskom Servisu.

-Taj zahtjev može se smatrati legitimnim, ali, dodao je, njegovo ispunjavanje neminovno ih vodi u sukob interesa s druga dva naroda, čiji  su logični, a također i legitimni interesi, ujedinjavanje s vlastitim matičnim narodima i državama. Prije nego što do toga dođe, za sve bi bilo mnogo razboritije i bolje sklopiti novi društveni ugovor o dugoročnom suživotu u zajedničkoj, složenoj i demokratski uređenoj državi BiH – zemlji jednakopravnih naroda, nacionalnih manjina i građana, smatra akademik Žepić.

On ne misli da će vladajuće političke elite u Sarajevu pristati da se u Izborni zakon bar ugrade mehanizmi koji bi u budućnosti onemogućavali majorizaciju Hrvata kako u izboru federalne izvršne vlasti, tako i u izboru hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i Vijeća ministara

– Ne vidim da ta spremnost postoji, jer je višestruka korist od majorizacije na svim razinama vlasti političkom Sarajevu isplativija od hrvatske jednakopravnosti. Zašto bi oni na to pristali? Iz samilosti prema nama!? Majorizacija im je mnogo isplativija jer su do sada preko nje  profitirali na mnogo načina: raspodjelom proračunskih sredstava; razmještajem, promaknućem i  zapošljavanjem svojih kadrova; pomaganjem posrnulih tvrtki pod svojim nadzorom; izgradnjom komunikacija primarno tamo gdje su oni većinski; promicanjem vlastitih projekata, pa sve tako do upravljanja organizacijama civilnoga društva. Tko bi se svega nabrojenog i ne navedenog dragovoljno odrekao?, retorički se zapitao akademik Žepić.

On, međutim, smatra, kako je jednakopravnost Hrvata dugoročni interes Bošnjaka.

- Jednakopravnost Hrvata je dugoročni interes političkoga Sarajeva, ali se iz sarajevske kotline taj interes, nažalost na političkom horizontu ne može jasno raspoznati. Kratkoročni interesi majorizacije zato su im daleko prihvatljiviji. Takav politički utilitarizam ima mnogo veću prođu u nedostatku političkog vizionarstva. Ta svijest i spremnost na popuštanje političkog Sarajeva, po svemu sudeći neće doći iznutra, ona se na neki demokratski način treba unijeti izvana, smatra akademik Žepić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?