Ustavnopravno povjerenstvo

Odbijeno Izvješće o radu Vijeća ministara

03.07.2017.
u 14:33

Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Izvješće o radu Vijeća ministara za prošlu godinu, prethodno problematizirajući činjenicu što nitko od predstavnika Vijeća ministara nije nazočio sjednici.

Zatraženo je čak i skidanje ove točke s dnevnog reda sjednice, međutim, taj prijedlog nije dobio dovoljnu podršku.

Izvješće o radu član Povjerenstva Željko Komšić (Demokratska fronta - DF) nazvao je ozbiljnim dokumentom zbog čega je zatražio da se odgodi i rasprava o ovom dokumentu s obzirom na to da ukoliko bude imao pitanja neće imati od koga dobiti odgovore.

Član Povjerenstva Senad Šepić (Neovisni blok) neprisustnost predstavnika predlagača nazvao je važnom porukom za javnost, ali je član Povjerenstva Šefik Džaferović (SDA) podsjetio članove ovog radnog tijela da se ne radi o zakonodavnom dokumentu te da ukoliko ga Povjerenstvo ne razmatra on će ponovno biti na dnevnom redu sjednice Doma u srijedu, 5. srpnja. 

Predsjedatelj Povjerenstva Damir Arnaut (SBB) predlagao je i da se danas odgodi izjašnjavanje, ali da se nova sjednica Ustavnopravnog povjerenstva zakaže za sutra kada će netko iz Vijeća ministara biti na sjednici.

Članica Povjerenstva Aleksandra Pandurević (SDS) ukazala je na problem da pozivi za prisutnost sjednici nekada ne stignu do ministara, iznoseći podatak da to nije čudno jer poneki zakoni tri mjeseca putuju "s trećeg na drugi kat".

To je kazala s obzirom na činjenicu da se uredi ministara nalaze u istoj zgradi gdje su smješteni i oba doma Parlamentarne skupštine, a kao rješenje predložila je da oni koji pozivaju na sjednicu ministre provjere dan prije zasjedanja jesu li im pozivi dostavljeni.

Nakon rasprave o ovom pitanju, članovi Povjerenstva ipak su razmatrali Izvješće, a član Povjerenstva Momčilo Novaković (NDP - PDP) ukazao je na zakazivanje telefonskih sjednica Vijeća ministara kojima nisu nmazočili ministri iz Republike Srpske, iako je to primjer iz ove godine.

Član Povjerenstva Nikola Lovrinović (HDZBiH) zatražio je da se ubuduće dostavlja odvojeno izvješće o svemu urađenom kada su u pitanju euvropske integracije, a ne u okviru izvješća o radu svake od institucija.

U drugoj fazi prihvaćen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi te utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH kada su u pitanju izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa, Zakona o državnoj službi u institucijama, Zakona o radu u institucijama te Zakona o administrativnim taksama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?