Dom naroda Parlamenta FBiH

Odbijen izvještaj o poslovanju EP HZ-HB, posebna rasprava o braniteljima

dom naroda
Foto: VL FOTO
19.11.2015.
u 13:25

Izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ-HB) nije dobio većinsku podršku delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. Odgovarajuće parlamentarno tijelo je zaduženo da na bazi nalaza Ureda za reviziju FBiH isposluje  informaciju o poslovanju tog preduzeća u posljednje tri godine. Na inicijativu dopredsjedavajućeg Doma Jasenka Tufekčića, izglasano je da delegatima Doma naroda bude dostavljena i informacija o nacionalnoj strukturi zaposlenih u oba elektroprivredna preduzeća u Federaciji. Ta informacija treba da sadrži podatke iz posljednjih 15 godina.

Za razliku od poslovanja Elektroprivrede HZ-HB,  delegati su danas većinom glasova odobrili izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

ZAPOČELA NOVA SJEDNICA

Okončanjem nastavka 4. sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, delegati su započeli novo zasjedanje na kojem se očekuje izjašnjavanje o nacrtima zakona o braniteljstvu u FBiH i razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH. Zakon o braniteljstvu potrebno je donijeti s obzirom na to da postojeće stanje u ovoj oblasti karakterizira neharmoniziran, nepotpun i nedovoljno osnažen sistem socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija stanovništva, djece i odraslih bez porodičnog staranja, koji nije usklađen s međunarodnim standardima i potrebama branjenika.

Tako Nacrt ovog zakona definira braniteljstvo kao oblik zaštite izvan vlastite porodice, kojim se djetetu ili odrasloj osobi osiguravaju smještaj i zaštita u braniteljskoj porodici.

Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH treba da omogući transparentno i usuglašeno razvojno planiranje i upravljanje razvojem u FBiH, županijama i jedinicama lokalne samouprave, a u interesu je građana Federacije. Također u vidu nacrta razmatrat će se i izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kojim se, između ostalog, utvrđuje osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja u iznosu od 274,40 KM.

Po hitnom postupku predloženo je izjašnjavanje o izmjenama i dopunama tri zakona: Zakona o električnoj energiji u FBiH, Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH i Zakona o parničnom postupku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?