više načina

Odakle poslodavcima novac za "plaće na ruke"

11.11.2018.
u 17:00

Javna je tajna da pojedini poslodavci isplaćuju radnicima dio plaće “na ruke” i na koji način to rade. Zapravo, ovakav vid nelegalnog poslovanja postao je uglavnom nekažnjiv, piše Blic. rs. 

Za kažnjavanje ovakvih poslodavaca, koji time utječu na manje prihode u proračunu i manju mirovinu radnika, postoji politička deklarativna potpora. Međutim, poslodavci koji posluju legalno i plaćaju sve u skladu s propisima kažu da imaju nelojalnu konkurenciju zbog koje im je ozbiljno ugroženo poslovanje.

“Legalni poslodavci”, koji su tražili da ostanu anonimni, kažu da njihova nelojalna konkurencija najvećim dijelom to radi tako što prikaže veliku dobiti u poslovanju na koji plate zakonski porez od deset posto i podignu preostali iznos.

– Od tog novca tijekom godine radnicima isplaćuju plaće na ruke. Jednostavno, ne žele plaćati poreze i doprinose na cijelu plaću i ostane im više novca– objašnjava jedan poslodavac.

Kako doznaje Blic, upravo će se u Vladi RS razmatrati inicijativa poslovne zajednice da se, osim porezne stope od deset posto na dobit, uvede dodatnih deset posto na podizanje dobiti. Oslobođeni poreza na dobit bili bi oni koji zaradu reinvestiraju u poslovanje. Istovremeno će biti razmotrena i inicijativa za smanjenje poreza i doprinosa na osobna primanja.

Drugi način nelegalne isplate radnicima je kroz lažno prikazivanje troškova i neizdavanje fiskalnih računa.

Slično obrazloženje dali su i iz Porezne uprave RS, gdje kažu da porijeklo gotovog novca potiče iz neevidentiranih prihoda kroz neizdavanje fiskalnih računa, korištenjem lažnih dnevnica, prikazivanjem lažnih troškova, neprikazivanjem naplate potraživanja i slično.

– U devet mjeseci ove godine u 523 slučaja otkrili smo nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa na osobna primanja, odnosno utvrdili novu obvezu, te rešenjima za plaćanje naložili 9,7 milijuna КM novoutvrđenih obveza za poreze i doprinose na osobna primanja. Među njima su svakako i slučajevi gdje su otkrivene isplate dijela primanja u gotovom novcu odnosno „na ruke“, ali i pogreške poreznih obveznika u obračunu porezne osnovice – kažu u Poreznoj upravi RS.

Nelegalan vid isplata plaća, koji podrazumjeva i isplatu dijela plaće u gotovini, poreznici mogu otkriti, kako tvrde u Poreznoj upravi, i otkrivaju pregledom poslovnih knjiga poreznih obveznika prilikom terenskih i uredskih poreznih kontrola.

– U kontrolama u značajnoj mjeri nam koriste i prijave radnika s valjanom dokumentacijom, koja ukazuje da su plaće isplaćene dijelom u gotovom novcu, a koje nisu prikazane u poslovnim knjigama, te za iste nije obračunat porez ni doprinosi. Problem je što radnici, iz straha da ne ostanu bez posla, ne surađuju s inspektorima, odnosno prijavljuju poslodavca tek prilikom ostvarivanja mirovinskog statusa ili prilikom sukoba s poslodavcem, ali bez valjanih dokaza koji potkrepljuju neregularnosti u poslovanju – kažu u Poreznoj upravi.

Dodaju da je svaki poslodavac u Republici Srpskoj obvezan evidentirati ostvareni prihod, a ukoliko to ne učini preuzima rizik da će biti otkriven i kažnjen u skladu sa zakonom, zbog prikrivenih prihoda. Tvrde da ogromnu pažnju posvećuju otkrivanju neevidentiranih prihoda, prikazanim lažnim troškovima, te dobiti nakon oporezivanja.

– Sve to poslodavci koriste kako bi sebi omogućili skrivene isplate u gotovom novcu – upozoravaju oni.

U Inspektoratu RS kažu za Blic da nisu imali nijednu prijavu o isplati plaća “na ruke” i vjeruju da radnici ne žele to prijaviti iz straha od gubitka posla. Poslodavac je dužan, kako kažu, radniku obračunati i isplatiti plaću u skladu s ugovorom o radu koji su potpisali, te kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

– Ukoliko je poslodavac radniku isplatio plaću definiranu ugovorom o radu u zakonom propisanom roku, te ukoliko je uredno platio poreze i doprinose, inspektor nema osnovu za poduzimanje mjera prema poslodavcu – napominju u Inspektoratu RS.

Sumnja da poslodavci radnicima dio plaće isplaćuju „na ruke“ je, tvrde u Inspektoratu, teško dokaziva tijekom inspekcijske kontrole inspektora rada.

– Naime, inspektor ovaj prekršaj može dokazati samo ukoliko poslodavac, u njegovom prisustvu, radniku isplaćuje novac na ruke – kažu u Inspektoratu.
 
Nitko nema procjenu koliko radnika prima dio plaće “na ruke”, ali se pretpostavlja da je riječ o velikom dijelu onih koji primaju minimalne zarade i ispodprosečne. U Republici Srpskoj, prema posljednjim podacima, službeno je zaposleno više od 264.000 ljudi, a oko 30 posto njih prima minimalac od 440 KM.

– Prema našim informacijama, najveće neregularnosti u isplati plaća ima u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu – kaže Tane Peulić iz Saveza sindikata RS.

On ističe da je siguran da takvih isplata nema u prerađivačkoj i metalnoj industriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?