zarazna bolest

Od tuberkuloze u RS-u prošle godine oboljele 353 osobe

Tuberkuloza
ilustracija
16.09.2016.
u 11:52

U Republici Srpskoj su tijekom 2015. godine od tuberkuloze oboljele 353 osobe, približno kao i 2014., kada su prijavljene 382 novooboljele osobe. Radi se o podacima o pojavi ove zarazne bakterijske bolesti koje je prikupio Institut za javno zdravstvo RS-a.

Kontrola pojave tuberkuloze u ovom bh. entitetu obavlja se kroz rad zdravstvenih ustanova, te aktivnosti Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Podrška ovim aktivnostima radi daljnjeg unapređenja dijagnostike, terapije, kao i nadzora nad tuberkulozom, obavlja se u suradnji s projektom "Jačanje DOTS u Bosni i Hercegovini i unapređenje programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući tuberkulozu otpornu na više lijekova i kontrolu infekcije" koji se financira iz sredstava Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se sredinom rujna svake godine radi podizanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, koja i dalje predstavlja zdravstveni problem u većem dijelu svijeta te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja ove bolesti. 

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest prouzročena bakcilom tuberkuloze (Micobacterium tuberculosis) koji najčešće zahvaća pluća.

Prenosi se putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bakcilom.

Usprkos tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta i danas je najsmrtonosnija zarazna bolest.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine se u svijetu registrira oko devet milijuna novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze i gotovo 1,5 milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih tuberkulozom, uglavnom u zemljama u razvoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?