Masovna imunizacija

Od ponedjeljka počinje cijepljenje trećom dozom u RS-u

cijepljenje
Dusko Jaramaz/Pixsell
14.10.2021.
u 15:25

Cijepljenje trećom, odnosno booster dozom cjepiva protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina, te kronični bolesnici, u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak. 

Potvrdili su to za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, gdje su naveli da su već počeli sa prozivanjem ovih grupa građana na imunizaciju trećom dozom.

Istaknuli su da će one osobe koje su prve dvije doze cjepiva primile u domovima zdravlja u Republici Srpskoj, tamo dobiti i treću dozu, prema planovima tih zdravstvenih ustanova.

-Domovi zdravlja u RS će planove praviti prema svojim kapacitetima, te pozivati građane na cijepljenje trećom dozom - navela je glasnogovornica Instituta Milka Mrđa.

Zaključkom Republičkog stožera za izvanredne situacije o primjeni booster doze protiv Covida-19 u Republici Srpskoj, od 11. listopada, Institut je zadužen da planira, organizira i u suradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama provede cijepljenje stanovništva Republike Srpske trećom dozom, kao i da redovito izvještava Republički stožer za izvanredne situacije o aktivnostima u vezi sa cijepljenje booster dozom.

Prema preporuci Instituta tređa doza cijepljenja protiv Covida-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu cijepiva koju je osoba rpethodno primila.

U ovom trenutku, treća doza može se primjenjivati kod sljedećih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. ožujka 2021. godine:

-Osobe starije od 65 godina

-Korisnici domova za stare osobe

-Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, promatelji transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na kemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima

-Osobe koje boluju od kroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme Covida-19 (kategorije koje su bile prioritet i prilikom cijepljenja prvom dozom)

-Osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću

-Zdravstveni radnici (prema istim prioritetima kao prilikom cijepljenja prvom dozom: zdravstveni radnici koji rade u bolnicama na Covid-19 odjelima, prvenstveno u jedinicama intenzivne njege, zatim ostali zdravstveni radnici koji obavljaju poslove vezane za Covid-19, zdravstveni radnici koji rade sa posebno osjetljivim pacijentima te svi ostali zdravstveni djelatnici)

-Osobe zaposlene u domovima za stare osobe koje sudjeluju u procesu njege korisnika

-Prosvjetni radnici

 

Kao booster doza se daje isto cjepivo koja je korištena za prve dvije doze cijepljenja. Kada je u pitanju cjepivo„sputnik Ve“, kao booster doza se daje komponenta prvog cjepiva.

Moguće je kao booster dozu primijeniti i različita cjepiva. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se preporučuje primanja cjepiva drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koje cjepivo treba dati za booster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za cijepljenje.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dvije doze u inozemstvu mogu primiti booster dozu u Republici Srpskoj, pod uvjerom da imaju valjanu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Zdravstvena ustanova je odgovorna za valjanost podataka koji se unose u bazu podataka Instituta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije