imenovanje generala

Od pojedinaca iz Predsjedništva novi udarac upućen hrvatskom narodu u BiH

20.01.2024.
u 13:00

Komšićevi "vojni analitičari" stava su da imenovanje generala nije političko pitanje i da trebaju biti imenovani najsposobniji, a ne najpodobniji, što se u konačnici i slažemo

Apsurd je to što je general-bojnik Marko Stojčić doznao vijest o svom umirovljenju s web-portala, što dovoljno govori o bahatosti i samovolji pojedinaca unutar Predsjedništva BiH, ističe Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH. Imenovanje novog generalskog zbora u Oružanim snagama BiH u proteklom razdoblju glavna je tema u Oružanim snagama BiH i novi je udarac upućen hrvatskom narodu, piše portal Večernjeg lista BiH.

Prema dogovorenom prijedlogu generala koji je otišao iz Ministarstva obrane BiH, nisu u potpunosti imenovani samo generali iz reda hrvatskoga naroda koje je predložilo Ministarstvo obrane BiH sa zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem.
Komšićevi "vojni analitičari" stava su da imenovanje generala nije političko pitanje i da trebaju biti imenovani najsposobniji, a ne najpodobniji, što se u konačnici i slažemo. Postavlja se pitanje zašto je član Predsjedništva BiH Željko Komšić postavio svog kandidata za generala, koji nije usuglašen kao prijedlog Ministarstva obrane BiH, koje jedino ima uvid u časničke rang-liste, čime je u konačnosti prekršen niz zakonskih i podzakonskih akata.
Predsjedništvo BiH ima pravo odbiti postupiti po dostavljenom prijedlogu, ali je tada dužno zatražiti novi prijedlog kandidata od ministra obrane jer Predsjedništvo nema ovlasti vršiti izmjene u postupku postavljenja generala bez novog prijedloga ministra obrane, koji je jedino tijelo koje ima uvid u časničke rang-liste.
Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje, nego je protuzakonito na mjesto generala postavljen Komšićev kandidat koji nikako nije dostavljen u prijedlogu Ministarstva obrane, ponovno ističe Galić. Željko Komšić je u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine nezakonito imenovao, smijenio i umirovio generale u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda. Kao predsjedatelj Predsjedništva, Komšić je izvršio umirovljenje general-bojnika Marka Stojčića s dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS-a BiH bez prijedloga ministra obrane BiH, čime je prekršen članak 15. i članak 30., stavak 1. Zakona o obrani BiH i članak 48., stavak 2. Zakona o službi u OS-u BiH. Odluka o imenovanju novih generala dostavljena je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali nije potvrđena te samim time ne može ni stupiti na snagu dok je ne potvrdi zakonodavno tijelo, smatra Galić.

Narušavanjem i nepoštivanjem Zakona o obrani BiH narušen je integritet Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane BiH te kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama, a gdje je ujedno narušena i operativnost funkcioniranja OS-a BiH. Na temelju prethodno navedenoga, postavlja se pitanje je li ovim činom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića stavljen izvan pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS-u BiH. Je li na snazi potpuno bezvlašće nepoštivanjem lex specialis zakona u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH s obzirom na kršenje niza zakonskih odredbi koje podliježu kaznenoj odgovornosti?

Dodatni apsurd je to što je general-bojnik Marko Stojčić doznao vijest o svom umirovljenju s web-portala, što dovoljno govori o bahatosti i samovolji pojedinaca unutar Predsjedništva BiH, dodaje Slaven Galić. Željko Komšić je očito u svoje ruke uzeo i izvršnu i zakonodavnu vlast, preostala mu je još sudska kako bi ih upotpunio i izvršio udar na sam Ustav BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije