digitalna transformacija

Od otvaranja Smart Campusa, elektroničkog identiteta do uvođenja eIndeksa već u 2021.

12.12.2020.
u 14:03

Sveučilište u Mostaru prva je institucija u BiH s provedenim elektroničkim identitetom za svoje studente i nastavnike. Elektronički identitet predstavlja skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe provjere identiteta i provjere prava pristupa nekom resursu. eduID autentikacijska je i autorizacijska infrastruktura u sustavu znanosti i visokog obrazovanja na Sveučilištu u Mostaru. Student, kao i nastavnik, može imati samo jedan elektronički identitet i taj isti identitet koristi se za pristup uslugama Sveučilišta kao što su: sustav za e-učenje SUMARUM, Informacijski sustav Sveučilišta (ISS), mobilna aplikacija Sveučilišta, eduroam, registar znanstvenih radova... Sve ove usluge rade SSO (single sign-on) uslugom, što znači da se prijavom u jednu uslugu automatski prijavljuje i u sve ostale. Time korisnik dobiva mogućnost umrežavanja s ostalim sveučilištima u EU. Valja istaknuti da je SUMIT sve ovo uspio primijeniti u praksi uz pomoć svog strateškog partnera Sveučilišnog računskog centra - Srce Sveučilišta u Zagrebu.

Digitalizirane ideje i razvoj

Iz elektroničkog identiteta iznjedrila se još jedna digitalizirana ideja. eIndeks novina je koja se očekuje u sljedećoj akademskoj godini. Prvotna je ideja da se eIndeks realizira u vidu studentskih iskaznica koje će služiti za pohranjivanje svih informacija koje su trenutačno pohranjene u klasičnom indeksu. Svaki potpis profesora bit će apliciran u ISS sustavu ovisno o obvezama koje studente očekuju po bolonjskom procesu. Iako se ideja o eIndeksu pokrenula prije pandemije koronavirusa, ova situacija još više potiče prelazak na lakši i praktičniji način studiranja. Trenutačno se radi na mogućnosti da se eIndeks aplicira u pametne telefone da bi se još više pojednostavili studentski dani na Sveučilištu. Voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta doc. dr. Tomislav Volarić ističe da je bitna sigurnost ovakvih sustava, a SUMIT posebno vodi brigu o sigurnosti u vidu višestupanjske autentikacije pomoću koje će se voditi briga o odnosu između sigurnosti i pouzdanosti s jedne strane te jednostavnosti i troška s druge strane, a sve to u svrhu digitalne transformacije obrazovanja. Kada se govori o studentskim danima, zna se da to nisu samo dani provedeni na fakultetu. Stoga će korisnik eIndeksa svojom iskaznicom ili aplikacijom imati popuste za kino, kazališne predstave i još mnoge studentske pogodnosti. Digitalni način studiranja tu je samo da olakša, ali ne i da prevlada. Ipak, svrha školovanja nije samo znanje, nego i odgoj koji je teško uspostaviti u ovim teškim uvjetima i online okruženju.

Projekti i rješenja

Prvotna ideja bila je da se ovim projektom studenti okušaju u praktičnom dijelu primjenjivanja znanja stečenog na Sveučilištu. Ideja je počela projektom “Smart parking” kojim su postavljeni senzori u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, HT-om Eronet i SUMIT-om. U sklopu natjecanja studenti Sveučilišta u Mostaru imali su priliku raditi na simuliranim podacima i provesti svoja rješenja. Postavljanjem senzora ta rješenja funkcionirat će isto nad stvarnim podacima. Senzori funkcioniraju na način detektiranja zauzetosti mjesta na parkiralištu kampusa SUM-a te je aplikacijom omogućen praktičan uvid i lakša orijentacija, kao i ušteda vremena. Plan je da se ovaj projekt po svojoj funkcionalnosti primijeni u gradu Mostaru i drugim gradovima u BiH.

“Osim senzora za detekciju zauzetosti parkinga, postavljene su i kamere za nadzor. Sve kamere šalju podatke na središnji RTMP server koji pruža udaljeni pristup kamerama svim korisnicima kojima je omogućen pristup”, objasnio je Daniel Vasić, voditelj projekta “Smart Campus” uime Centra za informacijske tehnologije SUM-a. U kampusu će biti postavljena nova suvremena meteorološka stanica. Nedavno postavljene nadzorne kamere koriste se u svrhu istraživanja računalnog vida. SUM, u suradnji s IT centrom, ovim projektom krenuo je ukorak s najboljim svjetskim sveučilištima. “SUMIT je u kratkom vremenu uzeo ogroman zalogaj, razvija i održava informacijski sustav Sveučilišta i nositelj je digitalne transformacije obrazovnog sustava cijele vertikale obrazovanja koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku u BiH”, istaknuo je voditelj Centra za informacijske tehnologije SUM-a doc.Tomislav Volarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije