Lijek iz prirode

Od njega kosa raste kao luda, dom miriše, a u kuhinji je dragocjen začin

kosa
Gulliver/Thinkstock
28.11.2023.
u 18:12

Ružmarin se koristi kao dodatak jelima, pogotovo mesnim, kao biljka koja vašem prostoru daje divan miris, ali i kao lijek protiv glavobolje i za rast kose

Brojni su vrtlari pokušali uzgojiti ružmarin u zatvorenom prostoru, ali na kraju to obično bude tužan prizor - suha, požutjela biljka. U područjima s blagom klimom cvjeta cijele godine te, iako je otporna na mraz, ne podnosi temperature ispod minus 10 °C. Iako se povezuje s mediteranskim podnebljem, ružmarin je biljka koja će zbog svoje izdržljivosti gotovo jednako uspjeti i u toplijoj i u hladnijoj klimi.

Ružmarin se koristi kao dodatak jelima, pogotovo mesnim, kao biljka koja vašem prostoru daje divan miris, ali i kao lijek protiv glavobolje i za rast kose. Slično kao origano, paprena metvica i cimet, ružmarin se često nalazi u obliku eteričnog ulja. Eterična ulja su visoko koncentrirani i destilirani ekstrakti hlapljivih biljnih spojeva. Koriste se za kuhanje, čišćenje, ljepotu, zdravlje i druge svrhe, piše Dom i dizajn.

ETERIČNO ULJE RUŽMARINA I KOSA

Eterično ulje ružmarina je sorta koju možete kupiti i koristiti kao kućni lijek. Zdravstvena upotreba ulja kreće se od antioksidativnih i protuupalnih učinaka do poboljšanja pamćenja i više.

Posljednjih godina pojavile su se tvrdnje da bi ulje moglo biti izvrsno za rast kose. Neki kažu da bi čak mogao spriječiti gubitak kose, ukazujući na korištenje ružmarina u mediteranskim kulturama u sredstvima za ispiranje kose za poticanje rasta kose kao dokaz.

TREBAM LI KORISTITI ULJE RUŽMARINA ZA RAST KOSE?

Lokalno primijenjeno ulje ružmarina može pomoći pri rastu kose i spriječiti gubitak kose. Ali nanošenje previše može izazvati nuspojave.

MOŽE LI ULJE RUŽMARINA LIJEČITI GUBITAK KOSE?

Ideja da ružmarinovo ulje potiče rast kose dolazi od osnovnih zdravstvenih dobrobiti ružmarina. Kaže se da biljka u obliku eteričnog ulja: ima protuupalna svojstva, pospješuje rast živaca i poboljšati cirkulaciju.

Poput eteričnog ulja paprene metvice (također se koristi za poticanje rasta kose), eterično ulje ružmarina jača cirkulaciju. Kao rezultat toga, mogao bi spriječiti nedostatak krvi u folikulima dlake, njihovo odumiranje i gubitak kose.

Osim što stimulira rast kose, eterično ulje ružmarina koristi se za sprječavanje sijede kose i prhuti. Također može pomoći kod suhoće ili svrbeža vlasišta.

PODRŽAVAJU LI STUDIJE TE TVRDNJE?

Prema nekim znanstvenim dokazima, ružmarin može koristiti živčanom tkivu.

Karnozina kiselina, aktivni sastojak biljke, liječila je oštećenje tkiva i živaca u jednoj studiji. Ova sposobnost zacjeljivanja živčanih završetaka također može pomladiti živce u vlasištu, što zauzvrat može obnoviti rast kose.

Nedavna istraživanja pokazuju da ružmarin izravno pomaže u zaštiti od gubitka kose. U istraživanju iz 2015. znanstvenici su koristili eterično ulje ružmarina i minoksidila komercijalno poznatog kao Rogaine. Oba su korištena na ljudima s androgenom alopecijom (muška ili ženska ćelavost).

Rezultati su pokazali da je eterično ulje ružmarina jednako učinkovito kao i minoksidil. Tijekom procesa, nuspojavu svrbeža vlasišta riješilo je uspješnije od minoksidila.

Druga studija ekstrakta lišća ružmarina (različit od eteričnog ulja) pokazala je da stimulira rast kose. To se dogodilo kada je gubitak kose bio potaknut testosteronom (kao kod ćelavosti). Međutim, ovo je istraživanje provedeno na miševima.

Dva odvojena klinička pregleda - jedan iz 2010. i jedan iz 2011. - također priznaju potencijal ružmarina za rast kose. Prvi navodi studiju s uspješnim ponovnim rastom kose kod ljudi s alopecijom koji su koristili eterična ulja. Jedno od tih eteričnih ulja bio je ružmarin.

U posljednjoj recenziji eterično ulje ružmarina opisano je kao sredstvo za obnavljanje gubitka kose. To je bilo zbog njegovih učinaka na poboljšanje cirkulacije.

KAKO KORISTITI ULJE RUŽMARINA ZA GUBITAK KOSE?

Evo nekoliko načina na koje možete isprobati eterično ulje ružmarina kao sredstvo za obnavljanje i zgušnjavanje kose. Isprobajte bilo koji od ovih tretmana jedan do dva puta tjedno za početak.

1. Umasirajte izravno u vlasište

Nakon što pomiješate oko 5 kapi eteričnog ulja ružmarina sa žličicom baznog ulja (poput ulja jojobe ili kokosovog ulja), ravnomjerno umasirajte u vlasište nakon kupanja ili tuširanja. Ispiranje ulja nakon toga nije obavezno - no ako isperete, ostavite ulje na tjemenu barem 5 do 10 minuta prije toga.

2. Umiješajte ga u svoj šampon

To se također može odnositi na regeneratore, losione ili kreme. Igrajte na sigurno i nemojte dodavati previše. Držite se na oko pet kapi po unci proizvoda. Nakon toga koristite proizvod kao i obično. Također možete dodati 2 do 3 kapi izravno u bilo koji proizvod za kosu kada prije upotrebe nanesete malu količinu na dlan.

3. Dodajte ga svom vlastitom domaćem šamponu

Na internetu postoji mnogo recepata za bazu šampona. Također možete dodati eterična ulja za svoje željene dobrobiti za zdravlje i ljepotu. Oni mogu sadržavati mješavinu sode bikarbone, kokosovog ulja, eteričnog ulja i eventualno drugih ulja.

ŠTO TREBAM ZNATI PRIJE UPOTREBE ULJA RUŽMARINA?

Pazite da ne nanesete previše na vlasište. Poznato je da eterično ulje ružmarina iritira kožu. Može izazvati nelagodu, ali ne predstavlja opasnost za zdravlje. Kako biste izbjegli iritaciju kože, prije nanošenja razrijedite ulje baznim uljem ili drugim proizvodom.

Ne zna se dovoljno o sigurnosti korištenja eteričnih ulja ružmarina tijekom trudnoće ili dojenja. Iako se eterično ulje protiv opadanja kose koristi samo lokalno, budite oprezni - njegovi su učinci u tom pogledu još uvijek nepoznati.

KAKO USPJEŠNO UZGOJITI RUŽMARIN U POSUDI U ZATVORENOM

Za uzgoj ružmarina u posudi odaberite posudu koja je dovoljno velika za veličinu biljke. Iako ružmarin može postati prilično velik, ne morate početi s najvećim mogućim loncem. Ružmarin se može presaditi u veće lonce dok biljka raste.

Odaberite posudu koja dobro drenira i upotrijebite pjeskovitu mješavinu zemlje za posude. Mješavine napravljene za kaktuse dobro djeluju.

Nemojte pretjerano zalijevati. Osigurajte da tlo dobro drenira i zalijevajte samo kada je tlo suho. Smeđi vrhovi na lišću znače da se previše zalijeva i da je moguće da ima truleži korijena.

Žuto donje lišće znači da je biljka vezana za korijen. Ako ne možete posaditi u veći lonac, morat ćete podrezati korijenje. Nježno izvadite biljku iz lonca i odrežite korijenje.

KAKO UBRATI RUŽMARIN

Nakon što se ružmarin uspostavi, možete ga brati bilo kada. Tajna berbe ružmarina najboljeg okusa je u rezanju svježih grančica prije nego što odrvene. Ti novi zeleni listovi dio su biljke s najboljim okusom.

Ružmarin je čvrsta biljka, stoga koristite oštre vrtne škare za čiste rezove bez oštećenja ostatka biljke. Također, nikada ne odrežite više od 1/3 biljke odjednom.

Biljke ružmarina mogu se orezivati dok rastu i trenirati u sve vrste oblika, od oblika božićnog drvca do kreativnih topiarija. Ako vam nisu potrebne velike grančice, samo uzmite male količine kako biste oblikovali biljku dok raste.

SUŠENJE RUŽMARINA

Dok je svježe začinsko bilje uvijek ukusnije od osušenog, ružmarin zadržava velik dio svog okusa i lako se suši.

Da biste osušili ružmarin, odrežite grane pune duljine i objesite ih na suho mjesto daleko od sunčeve svjetlosti. Kako biste zadržali puni okus, osušeni ružmarin izrežete ili zgnječite netom prije upotrijebe.

Kulinarske upotrebe ružmarina su beskrajne, od juha do pečenja povrća, roštiljanja s mesom, marinada, umaka i još mnogo toga. Nakon što imate zdravu biljku ružmarina u vlastitom biljnom vrtu, vidjet ćete da se pojavljuje u svim vrstama jela.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije