Živko Matuško, načelnik općine Neum

Od Neuma stvaramo ekološko-turistički biser

29.08.2020.
u 18:00

Živko Matuško, načelnik općine Neum u intervjuu za Večernji list u povodu Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja govori o aktualnim infrastrukturnim projektima važnim za podizanje kvalitete života stanovnika te ističe nekoliko važnih procesa koji imaju cilj revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, kao i učinkovito upravljanje i zaštitu okoliša. Jedno od važnih postignuća odnosi se na okončanje II. faze radova izgradnje uljare – pogona za proizvodnju ulja preradom plodova maslina. Matuško navodi kako je Općina donijela i niz odluka za pomoć gospodarskim djelatnostima koje su ugrožene zbog krize izazvane pandemijom.

“I u idućem tromjesečju planiraju se značajna sredstva za pomoć gospodarstvu i turizmu općine Neum”, kazao je Matuško. Dodaje i kako se kontinuirano ulaže u infrastrukturu u brojnim naseljima općine Neum, kao i daljnje jačanje turističkih kapaciteta. Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum aktivno su uključeni od veljače 2019. godine i u izuzetno važan projekt “Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu”.

Kakva je trenutačna financijska situacija u općini Neum? U kojoj se mjeri kriza reflektirala i na punjenje općinskog proračuna?

Proračun općine Neum za 2020. godinu iznosi 9,542.000 KM. Ukupno ostvarenje prihoda za prvih šest mjeseci 2020. godine iznosi 3,359.612,62 KM, što iznosi ostvarenje od oko 35% u odnosu na ukupno planirane prihode. U prvih šest mjeseci naplata poreznih prihoda je ispod planiranih granica te iznosi 1,025.238,19 KM, što je izravna posljedica pandemije koronavirusa i totalnog zastoja gospodarstva u razdoblju ožujak - lipanj 2020. godine.

Porez na dohodak ostvaruje se u 36-postotnom iznosu, odnosno 133.162,90 KM, PDV u iznosu od 336.055,64 KM, što je 44% u odnosu na plan proračuna za 2020. godinu, komunalije i renta u iznosu 17% te naplata temeljem komunalne naknade u iznosu od 79.980,02 KM, što je 24% u odnosu na plan proračuna. Ovako slaba naplata prihoda izravna je posljedica pandemije koronavirusa i totalnog zastoja gospodarstva cijelog svijeta, pa tako i naše općine.

Jasno je da se kriza negativno reflektirala na rad brojnih subjekata diljem BiH, no lokalne vlasti pokušavaju svojim mjerama pomoći oporavku. Koje aktivnosti provodi Općina Neum, a koje imaju cilj pružiti pomoć u procesu ublažavanja ekonomskih posljedica?

Dana 19. 3. 2020. godine Stožer civilne zaštite Neum proglasio je stanje prirodne nesreće zbog epidemije koronavirusa. U tom razdoblju zabranjen je rad mnogim djelatnostima turizma i ugostiteljstva, obrtništva te ograničen rad trgovinama, što je negativno utjecalo na ekonomske aktivnosti u Neumu i na punjenje samog proračuna.

U izvještajnom razdoblju Općinsko vijeće Neum donijelo je odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja ekonomskih posljedica prouzročenih epidemijom koronavirusa (COVID-19), u kojoj je donijelo mjere pomoći gospodarstvenicima s područja općine Neum u oblasti turizma i ugostiteljstva te obrtništva, kojima je mjerama Civilne zaštite zabranjeno ili onemogućeno normalno poslovanje. Donesene su odluke o potporama biljnoj proizvodnji, odluka o potporama za proljetnu sjetvu, odluka o potporama za animalnu proizvodnju, kojima se pokušalo pomoći poljoprivrednicima u prevladavanju ovog turbulentnog vremena izazvanog koronavirusom. Zbog izvanredne situacije s pandemijom koronavirusa, u dvama tromjesečjima, a i u idućem tromjesečju planiraju se značajna sredstva za pomoć gospodarstvu i turizmu općine Neum.

Iz proračuna općine Neum financira se rad Općinskog vijeća, rad općinske izvršne vlasti te ostali korisnici proračuna: Dječji vrtić Neum, Crveni križ, udruge proistekle iz Domovinskog rata, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Muzej-galerija Neum, HNK Neum, Sportski centar Meteriz, KUD Lindžo, materijalni troškovi osnovne i srednje škole, socijalna skrb, kultura, sport, studentske stipendije te ostale investicijske aktivnosti na području općine.

Studentske stipendije planiraju se u iznosu od 70.000 KM i stipendira se 46 studenta koji su stekli uvjete propisane javnim natječajem. Stipendija se isplaćuje u jednakom mjesečnom iznosu od 150 KM. Iz proračuna se isplaćuje socijalna pomoć svim potrebitim žiteljima naše općine. Osim županijskih sredstava, Općina Neum potiče i subvencionira svako novorođeno dijete i po potrebi dodjeljuje jednokratne novčane pomoći.

Za uspješno funkcioniranje svake lokalne zajednice od velikog je značaja infrastruktura. Možete li se osvrnuti na aktualne i završene projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života?

U proteklom razdoblju od kolovoza 2019. do kolovoza 2020. godine Služba za stambeno-komunalne poslove, izgradnju i razvoj općine Neum izvršavala je obveze i aktivnosti sukladno planu i programu, a koje su usmjerene na održavanje javnih dobara, započete i novoplanirane investicije te ostala ulaganja na području grada i općine Neum. Sve aktivnosti Službe pratili su prethodno provedeni postupci javne nabave, u skladu s važećim zakonskim propisima.

Značajno je napomenuti da je dinamika realizacije planiranih projekata u 2020. godini bila nešto slabijeg intenziteta s obzirom na nešto kasnije usvajanje proračuna općine Neum za 2020. godinu, kao i zbog situacije uvjetovane pojavom bolesti COVID-19.

U nastavku izdvajamo aktivnosti Službe za navedeno razdoblje, koje su završene ili se trebaju okončati po zaključenim ugovorima: izgradnja nove zgrade Općine Neum, pri čemu je izrađen glavni projekt i 30. 12. 2019. godine pribavljena je urbanistička suglasnost.

Tu je nastavak izgradnje kanalizacijskog kolektora fekalnih otpadnih voda na priobalnom području općine Neum u naselju Tiha luka – ulica Dalmatinska. Projekt će biti realiziran sredstvima Općine Neum, JP Mareco Neum i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, koji je osigurao 150.000 KM. Izgradit će se kanalizacijska mreža dužine 409 m. Okončana je izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže u Primorskoj te je pri kraju i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju spoja glavnog kolektora s kolektorom iz RH. Investitor je JP Mareco d.o.o. Neum, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.000 KM. Vrši se redovito održavanje kanalizacijskog sustava Komarna - Neum - Mljetski kanal. U ukupnim troškovima osnovnog minimalnog održavanja, koji iznose 935.581,06 KM, a temeljem sklopljenih sporazuma, Republika Hrvatska participira s 30%, što iznosi 280.674,32 KM, a Bosna i Hercegovina participira sa 70%, što iznosi 654.906,74 KM. Za dio koji snosi Bosna i Hercegovina definira se sljedeći raspored sufinanciranja troškova: „Agencija za vodno područje sljevova Jadranskog mora Mostar - 200.000 KM, Mareco d.o.o. Neum iz izvornih prihoda - 232.428,88 KM i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a - 222.477,86 KM. U tijeku je izrada predstudije “Analiza stanja kanalizacijskog sustava Komarna - Neum - Mljetski kanal nakon 30 godina funkcioniranja”. Nositelj projekta su Hrvatske vode, a vrijednost predstudije je tri milijuna kuna. Ovo je značajno istaknuti, jer je navedena predstudija pretpostavka za realizaciju investicija planiranih u iznosu od 10 milijuna eura.

Okončana je nabava i ugradnja sustava videonadzora i protuprovalne zaštite na objektu uljare. Ukupna vrijednost radova iznosi 16.390,53 KM.

Okončana je nabava namještaja i računalne opreme za uredske prostorije uljare te nabavljena dva potrebna paletara… Ukupna vrijednost nabave iznosi 7550 KM. Tu je i izgradnja vodovodne mreže za gospodarsku zonu Dubrava, uključujući i usluge stručnog nadzora. Projekt je okončan i u tijeku je ishođenje uporabne dozvole. Ukupna vrijednost projekta je oko 295.000 KM.

Koje biste aktivnosti u procesu ulaganja u naselja općine izdvojili kao važne?

Održavanje dopunjavanja javne rasvjete vrši se kontinuirano, tijekom cijele godine preko izabranog najpovoljnijeg dobavljača, a obuhvaća nabavu i zamjenu dotrajalih svjetiljki na postojećoj javnoj rasvjeti u gradu i mjesnim zajednicama i plaćanje troškova javne rasvjete u gradu i mjesnim zajednicama, gdje je javna rasvjeta instalirana.

Za naselja Glumina i Zelenikovac uspješno su pribavljene potrebne suglasnosti i montirana javna rasvjeta, potrebne suglasnosti su pribavljene i za naselja Žukovice i Hotanj te bi u navedenim naseljima uskoro trebala biti montirana javna rasvjeta, a za naselje Dašnica u tijeku je rekonstrukcija elektromreže te bi do kraja godine i ovo naselje trebalo dobiti javnu rasvjetu.

U tijeku je javni poziv za izbor izvođača radova na izgradnji 21 novog grobnog mjesta u novom groblju u Neum (13 jednorednih i 8 dvorednih) što će, prema procjeni, koštati oko 78.000 KM.

Treba navesti i projekt zamjene cjevovoda na mostu Tresana u Gabeli u dužini od 135 m. Za radove zamjene cjevovoda na mostu Tresana proveden je javni natječaj i odabran je izvođač radova s kojim je zaključen ugovor na iznos od 58.577,80 KM, a zaključen je i ugovor za nadzor nad izvođenjem tih radova u iznosu od 3510 KM.

Za radove na zamjeni dijela cjevovoda ispred vodospreme u Hutovu proveden je pregovarački postupak i zaključen ugovor na iznos od 64.079,87 KM. Za nadzor na izvođenjem ovih radova zaključen je ugovor na iznos od 3510 KM. Realiziran je projekt uključivanja zdenca Z3 u postojeći nadzorno-upravljački sustav, a obuhvaća izgradnju crpne stanice, polaganje cijevi u dužini 644 m i priključenje na glavnu vodovodnu mrežu. Izrađen je idejni projekt izgradnje transportno–distribucijskog vodovoda za plato Hrasna. Projektirani vodovod je dužine oko 10 km. U tijeku je postupak ishođenja suglasnosti na navedeni projekt od JP Ceste FBiH, jer je vodovod projektiran u trasi nove ceste zbog nižih troškova izgradnje.

Dokle se stiglo u projektu uređenja spomen-obilježja?

Za novu fazu radova uređenja spomen-obilježja u Neumu proveden je postupak i zaključen ugovor o nastavku radova popločavanja kamenom u vrijednosti od 56.043 KM s PDV-om. Također su okončane aktivnosti oko uređenja i nabave opreme za novo dječje igralište na platou spomen-obilježja, ukupne vrijednosti 49.250 maraka, a projekt su, uz Općinu Neum, sufinancirali UniCredit banka i Državni ured za Hrvate izvan RH.

U kojoj je fazi proces sanacije prometnica na području općine Neum?

U tijeku je javni poziv za rekonstrukciju i sanaciju cesta na području općine Neum procijenjene vrijednosti 175.000 KM.

U tijeku je projektiranje sanacije ulice pored hotela Stella, Primorske ulice i ulice Trstenica, kao i priprema javnog poziva za izbor izvođača radova na sanaciji dijela Ulice kralja Tomislava, gdje će biti uključeni radovi sanacije fekalne i oborinske odvodnje te asfaltne podloge. Projekt sanacije Ulice kralja Tomislava sufinancira Vlada FBiH, odnosno FMF FBiH. U tijeku je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za projekt izgradnje izlaza iz Primorske ulice na JTC.

Osim turizma, općina Neum ima potencijale za daljnji razvoj poljoprivrede. Možete li se osvrnuti na aktualne projekte revitalizacije domaće proizvodnje?

U suradnji s Uredom za koordinaciju projekata - PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji provodi projekt pod nazivom “Projekt razvoja ruralnog poslovanja” i koji je većim dijelom financiran sredstvima kredita IFAD-a, okončana je i II. faza radova izgradnje uljare – pogona za proizvodnju ulja preradom plodova maslina u vrijednosti od 296.235,44 marke. U tijeku je javni poziv za nabavu suvremenog postrojenja za preradu maslina. Ukupna vrijednost projekta bit će 1,550.000 KM.

Uspješno gospodarenje u jednoj lokalnoj zajednici neodvojivo je od skrbi za okoliš. Na koji način Općina Neum surađuje s domaćim i međunarodnim institucijama u procesu podizanja ekologije na višu razinu?

U projekt “Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans (Marine Litter)/Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu (Morski otpad)”, koji provodi i financira GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu suradnju) u BiH, Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum aktivno su uključeni od veljače 2019. godine. Uz brojna studijska putovanja i edukacije, značajno je istaknuti da je Općina Neum kroz ovaj projekt dobila vozilo za odvoz komunalnog otpada, kao i “balirku” za PVC otpad, koja je na korištenje i upravljanje dana našem Komunalnom poduzeću. GIZ je također nabavio i dostavio 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu.

U okviru navedenog projekta Općina Neum preuzela je obvezu i u tijeku je izgradnja reciklažnog dvorišta na deponiju Klepovica. Izvođač radova je obrt Meta B iz Zavidovića, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 19.656 maraka s PDV-om. U tijeku je realizacija projekta sanacije dječjih igrališta u gradu. Izvođač radova je obrt Meta B iz Zavidovića, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 7605 maraka s PDV-om.

Koje aktivnosti provodite u cilju integriranog upravljanja obalnim područjem?

CAMP – plan upravljanja obalnim područjem - sukladno usvojenoj informaciji o studiji izvedivosti za obavljanje CAMP projekta u BiH, koja je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa usvojena na 6. redovitoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj dana 28. 5. 2020. godine, pokrenute su aktivnosti za izradu navedenog plana.

Time Bosna i Hercegovina, a na poseban način općina Neum, započinje novo poglavlje povezivanja s “velikom obitelji mediteranskih zemalja”, jer ćemo kroz ovu suradnju s našim mediteranskim susjedima steći nova znanja i iskustva u rješavanju problema okoliša vezana za integrirano upravljanje obalnim područjem (ICZM), kao osnovnim sredstvom za postizanje održivog razvoja priobalnog područja Bosne i Hercegovine, odnosno grada Neuma, a i cijelog područje naše općine. Planirano trajanje projekta je dvije godine, a vrijednost projekta je 219.500 eura.

Možete li istaknuti ključne aktivnosti koje Općina provodi u svrhu pripreme turističke sezone?

Redovito se vrši uređivanje javnih prometnih i drugih površina na području općine, održavaju se i uređuju javne gradske plaže, vrši se redovito održavanje sustava videonadzora.

Također se vrše usluge preventivne sustavne deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije javnih površina u gradu i naseljenim mjestima općine. Redovito je vršena dekoracija grada u vrijeme blagdana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?