Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od kuda dolazi običaj vješanja vijenaca na vrata?

Božićnim dekoracijama uljepšavamo naše domove, a sve dekoracije imaju svoje značenje i tradiciju.
10. prosinca 2019. u 11:50 0 komentara 780 prikaza

 Mnogo božićnih običaja i tradicija imaju smisla u vrijeme blagdana, ali zašto ne stanemo i razmislimo zašto baš radimo to što radimo? Uzmimo za primjer božićni vijenac. Koje značenje je iza vješanja vijenca na vaša vrata?

Što predstavlja božićni vijenac?

Kao i sa većinom božićnih tradicija, značenje iza vješanja božićnog vijenca može se pronaći u raznim religijama i kulturama, piše Metro.  

Za neke kršćane, vijenac je predstavljao Isusovu patnju. Bio je namijenjen da predstavlja krunu sa trnovima koje je Isus nosio na križu, zajedno sa crvenim bobicama koje su predstavljale Kristovu krv. Korištenjem zimzelenih grančica u vijencu predstavljao se vječan život. Vješanjem takvih vijenaca na svoja vrata, kršćani su pozivali duh Isusa Krista u svoje domove. 

Druga popularna teorija veže vijenac sa starim njemačkim pukom, koji su zimzelene grančice vijenca koristili kao simbol neprekidnosti i održivosti života u tmurnim zimskim mjesecima. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.