Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od kronične nesanice pati osam posto Austrijanaca

07. rujna 2021. u 13:29 0 komentara 30 prikaza
nesanica

Istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču ispitao je učestalost pojave nesanice među stanovništvom Austrije. Prema rezultatima analize, 7,8 posto Austrijanaca između 18 i 67 godina starosti pati od kronične insomnije.

Kronična nesanica je široko zastupljena i često krivac za sveukupno loše fizičko i psihičko zdravlje pojedinca. Do rezultata se došlo online anketom na uzorku od 1.004 osobe, od kojih je 50,4 posto ženskog spola, koristeći zlatni standard ICSD-3 za dijagnostiku poremećaja spavanja u laboratorijima i istraživačkim ustanovama u svijetu.

Samo svaki drugi Austrijanac ili Austrijanka su potražili profesionalnu pomoć, što se smatra nedovoljnim, te će biti potrebno podići svijest stanovništva o ovoj problematici.

Svakodnevno funkcioniranje sa kroničnom nesanicom je skoro nemoguće. Prema široj definiciji simptomi ovog pojave klasificirani su kao poremećaj spavanja kod 8,9 posto ispitanika, dok je kod 7,8 posto ispitanika utvrđena hronična nesanica. Samo 26 posto ispitanika sa simptomima kronične nesanice i 53 posto sa kroničnom insomnijom je navelo da su potražili stručnu pomoć za svoj problem.

Osobe koje rješenje svog problema potraže na Medicinskom univerzitetu u Beču dobijaju podršku u vidu interdisciplinarne ekspertize u neurološkom laboratoriju za spavanje kao i ambulanti za spavanje, u uskoj suradnji sa odjelom neuropsihologije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.