o njoj se priča

Od izbjeglice iz BiH i tragedije u SAD- u do vodećeg stručnjaka u američkoj bolnici

27.04.2017.
u 20:45

Aldiana Šoljić je 1994. izbjegla iz BiH i zajedno sa svojim roditeljima započela je život u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada obavlja dužnost glavnog urologa u Općoj bolnici Massachusetts, a kako kaže, tragedija ju je inspirirala da upiše medicinu, prenosi Pogled.ba

Njezin novi početak u novoj državi, na novom kontinentu ubrzo je zadesila tragedija. Aldianin otac doživio je fatalnu nesreću, kada je pao s krova kuće. Dogodilo se to nakon skoro godinu dana njihovog boravka u SAD.

Engleski skoro da nisu ni pričali, a Aldiana je, sjedeći pored očevog kreveta u bolnici, bez znanja što se događa, shvatila važnost kreiranja veze s ljudima koji prolaze kroz najteže trenutke u životu.

Odlučila je studira genetiku, međutim - nakon smrti oca pravi preokret u karijeri, i odlučuje da upiše medicinski fakultet kako bi mogla brinuti o ljudima. Tijekom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njenom ocu, njezinoj majci i njoj - uvidjela je da joj to odgovara unatoč tome što proživljava teško životno iskustvo.

Nakon srednje škole, medicinu upisuje na Temple Sveučilištu, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts.

"Život je izazov, događaji i stvari se nekako događaju sretnim tijekom", kazala je po dolasku na novo radno mjesto. Šoljić je urolog svjetske klase, a postala je glavni urolog na ovoj klinici.

Od svih urologa na svijetu, manje od 10 posto je žena u ovom pozivu. Šoljić trasira put ženama u ovom polju medicine, a kako je kazala - brojka se povećava. U narednih šest godina predviđa da će broj žena među urolozima porasti na 25 posto.

Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim tim i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa.

To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled - a budućnost urologije Mass General bolnice sa Aldiano Šoljić na čelu djeluje svijetlo.

Tako naime stoji na zvaničnom sajtu ove bolnice s koje je ovaj tekst i preuzet.

"Odabrala sam urologiju jer me fascinira. Zahtijeva visoku kiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira toliko puno grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi - svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji liječnik-pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja" , kazala je.

U Mass Generalu se nadaju da će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je liječnica Šoljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?