Razgovor sa Sašom Grabovcem, ravnateljem Srednje strukovne škole u Livnu, koja je postala jedna od najpoželjnijih za nastavak školovanja

Od ideje do stvarnosti

11.09.2023.
u 20:21

Povod za naš razgovor sa Sašom Grabovcem, ravnateljem Srednje strukovne škole u Livnu, je preobražaj te škole u modernu ustanovu koja je uhvatila korak s tržištem rada, gotovo svake godine uvodi nova, atraktivna zanimanja i radi na edukaciji vlastitog nastavnog osoblja.

Večernji list: Uz fizičku prisutnost u školi, tu je i bezbroj telefonskih razgovora, sastanaka, putovanja, stoga pitamo našeg sugovornika koliko mu traje radni dan?

- Ovisno o razdoblju u godini, od 6 do 12 sati. Nekada i više, a kada imate neke zamisli, projekte, onda to ide sa mnom i kući. Radno vrijeme na čelu jedne obrazovne ustanove vrlo je rastezljiv pojam. Najvažnije je imati dobar tim, povjerenje u kolege i dobro delegirati obveze.

Večernji list: Treći je mandat da ste na čelu ove škole, što vas je uopće motiviralo da se prijavite za ravnatelja?

- (Smijeh) I ja se ponekad upitam - što je meni ovo trebalo..., jesam li mogao ostati s dnevnikom u učionici, primati redovitu mjesečnu plaću, živjeti bez stresa i biti više sa svojom obitelji?! Očito da nisam. Motivirala me ova naša mladost koja ima potencijal i viziju, ali nije imala mogućnosti ostvariti je te, naravno, nekolicina entuzijasta koji našu školu, a time i našu zemlju, vide kao potencijal za izvrsne projekte i pothvate.

Večernji list: Kad već spomenuste projekte, pratimo njihovu realizaciju već dugi niz godina. Zapravo, čini se da ste stalno u nekim projektima. Surađujete s mnogim obrazovnim ustanovama, gospodarstvenicima, međunarodnim organizacijama, otkuda ideje?

- Ako volite svoj posao, morate ići naprijed. Kroz projekte smo napravili mnogo za našu školu, u svakom pogledu, od onih građevinskih zahvata, uređenja učionica, njihova opremanja do provedbe inovativnih metoda i pristupa u nastavi. Sve to poboljšava kvalitetu obrazovanja, motivira učenike, ali potiče i suradnju između učitelja, nastavnika i stručnjaka iz različitih područja. Provedba projekata tjera na razvoj kreativnosti i samoinicijative, kako nastavnika tako i učenika, s obzirom na to da zahtijeva razmišljanje izvan ustaljenih okvira, potragu za inovativnim rješenjima. Projekti su izazov, ali i sredstvo koje pasivno prenošenje informacija pretvara u aktivno iskustvo učenja.

Večernji list: Uvođenjem novih smjerova i preobrazbom škole učinili ste je poželjnom za upis, premda je strukovno obrazovanje uglavnom podcijenjeno. Koliko su učenici zainteresirani za projekte i kakvu korist imaju od toga?

- Kroz projekte i učenici i naši djelatnici imaju priliku razvijati vještine koje su vitalne za suvremeno društvo, kritičko razmišljanje, suradnju, kreativnost i samostalnost. Kroz realizaciju projekta razvija se i raste njihova sposobnost da se nose s izazovima u nepredvidivim situacijama, a to je danas u svijetu, priznat ćete, ključ uspjeha. Timski rad, suradnja između nastavnika i učenika, kao i među samim učenicima, osnova je cijelog procesa. Bez timskog rada, konstruktivne komunikacije i fleksibilnosti nema ni uspjeha. Kada naši učenici vide opremljenost škole, upoznaju se s ostvarenom suradnjom s drugim školama i institucijama, poduzetnicima iz BiH i susjedne Hrvatske, ne trebaju dodatna uvjeravanja za sudjelovanje u projektima. Sada imamo situaciju da je privilegij sudjelovati u projektima i svatko želi biti dio tog procesa.

Večernji list: Kakva je vaša percepcija odgojno-obrazovnog sustava u BiH, ima li nade za njegovo unaprjeđenje?

- I kad je dobro, a nije, uvijek ima prostora za unaprjeđenje. Projekti su idealna prilika za propitivanja i istraživanja unutar obrazovnog sustava. Evaluacija postojećih praksi, koja je često dio projekata, omogućava prosvjetnim djelatnicima i stručnjacima da identificiraju potencijale i nedostatke u obrazovnom procesu. Tako ustanove mogu kontinuirano poboljšavati svoje metode poučavanja, uspješno se prilagođavati promjenama u društvu te biti ukorak s najnovijim dostignućima u tehnologiji. Kroz projekte unaprjeđujemo opremljenost škole i učionica, stvaramo stimulirajuće okruženje koje potiče angažirano učenje. Kroz projektna sredstva ustanove i škole mogu nabaviti modernu tehnološku opremu, poput računalnih laboratorija, interaktivnih pametnih ploča te specijaliziranu opremu za STEAM predmete, kao što su znanost i/ili umjetnost, čime se otvaraju nove dimenzije interaktivne i praktične nastave.

Večernji list: Iz svega što ste nam kazali čini se kako djelujete lokalno, a utjecaj ostvarujete globalno. Smatrate li se nekom vrstom vizionara?

- Mnogi bi to nazvali vizionarstvom, no ja kažem da je to strateško planiranje. Svaka dobra ideja/vizija ostaje samo ideja ako nije strateški razrađena kako bi se provela u stvarnosti u svom punom obliku. Sve što radimo za našu malu zajednicu zapravo radimo za globalno poboljšanje sustava. Ne možete negdje imati sustav koji očigledno funkcionira, a da drugi to ne vide i bar ne pokušaju kopirati. Čak i u slučaju kada se kopira dobar i funkcionalan sustav, svi smo na dobitku.

Večernji list: Kakvu ulogu imaju projekti u lokalnoj sredini, pa i šire?

- Projekti pružaju priliku da se fokus usmjeri prema konkretnim društvenim potrebama. Primjera radi, kroz ekološki usmjerene projekte učenici razvijaju svijest o očuvanju okoliša, ali i aktivno sudjeluju u akcijama poput sadnje drveća, čišćenja javnih površina. Tako razvijaju osjećaj odgovornosti prema zajednici. Projekti fokusirani na digitalne vještine pripremaju učenike za suvremeno društvo, daju im osjećaj sigurnosti i omogućavaju kompetentno korištenje tehnologije, razumijevanje digitalnih izazova, poput kibernetičke sigurnosti i informacijske pismenosti. Naši projekti ne samo da obogaćuju obrazovno iskustvo učenika nego doprinose i zajednici kroz njihovu angažiranost i svjesnost o važnim temama. Projekti su most između teorije i prakse, most koji priprema učenike za praktično suočavanje s izazovima svijeta te ih osnažuje da postanu odgovorni, informirani i angažirani članovi društva.

Večernji list: Čuli smo da spremate nešto novo u ovoj školskoj godini?

- Dobro ste čuli. Spremamo malu školu projekata. Želimo podijeliti svoje znanje s kolegama i ohrabriti ih da i oni krenu našim putem. U suradnji s partnerima iz Hrvatske i njihovim iskustvima s projektima vanjskog financiranja, pozivamo sve kolege da nam se priključe i sudjeluju u našoj maloj projektnoj školi, koja ubrzo počinje. Naš narod prepun je mudrih izreka, a jedna od njih je “Tko hoće, nađe način, a tko neće, nađe izliku!” Dakle, prilika je tu za one koji je žele iskoristiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije