Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od danas u Sloveniju sa PCR testom iz BiH, popis laboratorija koje priznaju

01. listopada 2020. u 07:21 0 komentara 925 prikaza

Vlada Slovenije je donijela odluku o priznavanju PCR testova na koronavirus koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i Bosna i Hercegovina. Ova odluke će biti na snazi nakon objavljivanja u Službenom listu Slovenije odnosno od danas, 1. listopada.

Od 1. listopada valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama, a na web stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okoliš i hranu se nalazi popis vsvih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji. Iz Bosne i Hercegovine se na popisu nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na koronavirus, javlja N1. 

 | Autor : N1 Foto: N1

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina na narandžastom popisu zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije, nama je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ukoliko ne želimo ići u karantenu. Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi sada ne moramo taj test raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu naših laboratorija.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ukoliko su u pitanju samo članovi obitelji koji se neće zadržati duže od 72 sata, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu s članom obitelji koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 sata.

Uredbom o priznavanju valjanosti testova na COVID-19 ranije je Slovenija priznavala samo testove koji su urađeni u laboratorijama u Europskoj uniji ili u državama članicama Schengena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.