Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od danas se građani FBiH mogu testirati i u lokalnim ljekarnama

02. prosinca 2021. u 13:50 0 komentara 420 prikaza
ljekarna

Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije uz preporuku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je usvojilo nove smjernice o brzom antigenskom testiranju u ljekarnama. Građani mogu brzi antigenski test obaviti i u lokalnoj ljekarni uz izdavanje valjane potvrde. Ovakva praksa je već prisutna u zemljama EU, a bh. građanima omogućava bolji pristup s većim brojem punktova za samotestiranje, u odnosu na dosadašnji broj.

Potrebno je utvrditi identitet građana koji se testira na način da građanin pokaže osobnu kartu ili drugi relevantan dokument. Nakon testiranja koje se vrši putem uzimanja brisa iz nosa, izdaje se valjana potvrda o testiranju. Rezultat testa će sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, broj telefona, datum rođenja, naziv testa, broj protokola, datum i mjesto uzorkovanja, vrsta uzorka, te potpis i pečat odgovorne osobe, prenosi Avaz.

Na ovaj način će se povećati broj dnevno testiranih građana, bolje ispratiti statistički podaci, te ono najvažnije, smanjit će se pritisak na zdravstvene ustanove i omogućiti bolja kontrola Covid-19 pandemije.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.