prvi u bih

Od danas na tržištu lijek iz BiH za liječenja koronavirusa - Malcovir®

16.04.2020.
u 07:13

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, kojeg je razvila tvrtka ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja koronavirusa, od danas, 16. travnja bit će dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

- Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području jugoistočne Europe, ovaj lijek učiniti dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranim -  izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove tvrtke Davud Zahirović, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, sirovina za proizvodnju ovog lijeka ima dovoljno.

- Nama je bilo najvažnije da razvijemo lijek i krenemo s njegovom proizvodnjom – kazao je dr. Zahirović, pojašnjavajući kako je riječ o proizvodu Hidroksihlorohin film tableta 200 mg, koje će se na tržištu pojaviti pod zaštićenim imenom MALCOVIR®.

Podsjetio je kako je lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg odobrila za uporabu 28. ožujka i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

- Uz MALCOVIR®, proizvodimo i lijek AZID, koji je također dio terapije za liječenje osoba zaraženih koronavirusom. Prve pošiljke novog lijeka bit će upućene središnjim ljekarnama u klinikima koje već imaju hospitalizirane osobe zaražene koronavirusom - dodao je Zahirović.

Naglasio je kako ZADA Pharmaceuticals pomno prati sve novosti oko terapije i nova istraživanja u vezi s liječenjem oboljelih od koronavirusa, te se u potpunosti stavila na raspolaganje nadležnim institucijama s ciljem zaštite zdravlja građana BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije