ljekovita biljka

Od aromatične kadulje lako je pripremiti domaći sirup ili čaj

123rf
04.07.2020.
u 07:05

Kadulja se često upotrebljava kod probavnih smetnji, osobito kod vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva

Kadulja (Salvia offcinalis) djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a vjerojatno i protiv virusa. Sprečava nastanak upala. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Kod unutarnje primjene kadulja sprečava nastanak sline i smanjuje djelovanje znojnih žlijezda sprečavajući na taj način znojenje. Često se upotrebljava kod probavnih smetnji, osobito kod vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva, piše 24sata.hr. 

Poboljšava probavu, pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Potiče mjesečnicu. Od pola žličice kadulje i šalice vruće vode priprema se čaj koji pokriven treba odstajati pet minuta. Kod tegoba sa želucem i crijevima pije se po šalica pola sata prije jela. Jači čaj, pripremljen od žličice kadulje, upotrebljava se izvana za ispiranje i grgljanje, pranje znojnih ruku, nogu i drugih dijelova tijela koji se jako znoje.

U narodnoj su medicini kod kašlja omiljeni kaduljini listovi kuhani u mlijeku. Ovaj pripravak zaslađen medom prikladan je za djecu. Daje im se šalica na dan, na žlicu. Kaduljin med ima osobit, gorkast okus i dodaje se čajevima protiv kašlja. Kadulja samoniklo raste na suhom, kamenitom tlu u priobalju ili se uzgaja. Nije pretjerano osjetljiva na mraz, a lako se razmnožava reznicama uzetim tijekom ljetnih mjeseci.

DOMAĆI SIRUP
Pripremite 30 dag svježih listića kadulje, 2 kg šećera, 2 l vode i 5 dag limunske kiseline. Posložite u lonac red kadulje pa po njoj pospite limunsku kiselini i tako slažite dok ne potrošite sastojke. U drugoj posudi s debljim dnom otopite 30 dag šećera, kad se šećer otopi (pretvori u karamel, ali ne da potamni), zalijte ga s 2 litre vode i pomalo kuhajte. Potom dodajte ostatak šećera (1,7 kg), kuhajte 20 minuta i prelijte sve preko kadulje, zatvorite ekspres-lonac i ostavite 24 sata, drugi dan procijedite i prelijte u bočice.

ŽENSKI ČAJ 
Kod menstrualnih tegoba priprema se čaj od jedne žlice kadulje na šalicu vode. Suho lišće treba preliti prokuhanom vodom i pustiti da odstoji pola sata. Kod neurednog menstrualnog ciklusa ovaj čaj se pije od 21. dana pa do početka mjesečnice. Budući da blago i efkasno regulira rad hormona, preporučuje se pijenje čaja od kadulje tijekom puberteta, ali i kod menopauze te razli- čitih tegoba povezanih s klimakterijem.

MOKRAĆNI PUTOVI
Veliku žlicu mješavine jednakih dijelova kadulje, breze, medvjetke, cvijeta bijelog sljeza i preslice prelije se s 500 ml kipuće vode, pokriveno ostavi preko noći i procijedi. Kod upale mokraćnih putova pije se u malim čašicama tijekom dana.

PROTIV GRIPE
Zakuhajte šalicu vode, dodajte žličicu kadulje i kuhajte tri minute. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji još tri minute. Protiv gripe i jake prehlade piju se dvije šalice ovako pripremljenog čaja na dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?