Ivica Dačić upozorio

Od 900 džihadista sa zapadnog Balkana u Siriji i Iraku, 400 iz BiH

džihadisti
03.09.2016.
u 14:39

Dačić kaže da strani teroristički borci, porijeklom sa zapadnog Balkana, odlaze na ratišta i izravno iz europskih zemalja, a sredstva se prikupljaju kako na zapadnom Balkanu, tako i zemljama EU

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je na sirijsko-iračkom području angažirano 900 boraca sa zapadnog Balkana, od kojih oko 400 potječe iz BiH, a s Kosova i Metohije ih je više od 300, od kojih su se mnogi istaknuli izuzetnom brutalnošću ili sudjelovanjem u samoubilačkim napadima. 

"U sukobima u Siriji i Iraku do sada je sudjelovala i 41 osoba s područja Raške, što znači da Srbija ima najmanji broj stranih boraca u regiji, u odnosu na ukupan broj stanovnika", rekao je Dačić na skupu o terorizmu, ekstremizmu i radikalizmu - neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU i ministara država kandidata koji se održava u "gimnih" formatu, javlja Srna. 

On je naveo da su se mnogi ekstremisti, koji se i sada bore na ratištima na Bliskom istoku priključivali tzv. Oslobodilačkoj vojsci Kosova tijekom sukoba na Kosovu i Metohiji, a i ranije su bili uključeni u sukobe na području bivše Jugoslavije, u BiH. 

Dačić kaže da strani teroristički borci, porijeklom sa zapadnog Balkana, odlaze na ratišta i izravno iz europskih zemalja, a sredstva se prikupljaju kako na zapadnom Balkanu, tako i zemljama EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije. 

"Trebamo imati u vidu da najveći broj stranih terorističkih boraca ima između 15 i 35 godina i da na ratišta u pojedinim slučajevima odlaze cijele obitelji koje su prihvatile ideologiju `Islamske države`", rekao je Dačić. On je upozorio da se ta dodatno radikalizirane osobe vraćaju i nastavljaju kontakte s terorističkim ćelijama, vrbuju nove borce i da oni, ali i njihovi simpatizeri predstavljaju stalnu opasnost za izravno izvođenje terorističkih akcija na zapadnom Balkanu, ali i širom Europe. 

Dačić je ukazao da je s ogromnim migrantskim valom koji prijeti da poplavi EU, osim milijuna napaćenih ljudi, stigao i jedan broj terorista, ekstremista i stranih boraca, te ocijenio da se Europa suočava sa sve većom mogućnošću terorističkih napada, sličnih onima u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj i mora ih zajednički preduprijediti  i na vrijeme otkriti. 

Dačić naglašava da Europa mora na vrijeme otkriti namjere pojedinaca ili organizacija, presjeći tijekove financiranja terorizma i regrutiranja stranih terorističkih boraca, ali i pronaći najbolje metode u suzbijanju ekstremizma i radikalizacije, posebno mladih, u svojim sredinama. 

Dačić je dodao kako da je Srbija godinama upozoravala, često bezuspješno, dok se nije pojavila "Islamska država", na porast islamskog ekstremizma i radikalizma na zapadnom Balkanu, što se manifestiralo i terorističkim napadima na policijsku stanicu u Bugojnu, američko veleposlanstvo u Sarajevu, Policijsku stanicu u Zvorniku. 

Dačić je između ostalog napomenuo da Srbija vjeruje da preventivno eliminiranje uzroka nastajanja ekstremističkih i radikalnih političkih i vjerskih pokreta i ideologija predstavlja suštinu borbe za očuvanje mira i stabilnosti u budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

TE
Ters
17:25 03.09.2016.

Zašto ne kaže da sve zemlje zapadnog Balkana šalju oružje kojim ti isti teroristi čine teror? Mislim da upravo Srbija prednjači u tome, mada ni Hrvatska nije daleko iz SRB.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije