Hrvatska je najiskreniji i najgorljiviji odvjetnik BiH na njezinom putu k moderno ustrojenoj državi, budućoj članici Europske unije, ali i najveći partner kada je riječ o infrastrukturnim projektima

Od 2,5 mlrd. eura ulaganja do cesta i tvornica, Hrvatska vuče BiH k EU

30.01.2022.
u 16:39

Osim što je na drugom mjestu po ulaganjima u BiH s iznosom većim od 2,4 milijarde eura, Hrvatska je najiskreniji i najgorljiviji odvjetnik BiH na njezinom putu k moderno ustrojenoj državi, budućoj članici EU-a, ali i najveći partner kada je riječ o infrastrukturnim projektima, osobito onim prometnim, piše Večernji list BiH. 

Povezivanje

Od poboljšanja kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u programskom području pa do osnaživanja institucionalne infrastrukture i usluga kako bi se ubrzala konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja - Hrvatska je aktivan partner BiH kroz program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora u okviru IPA II, a ako se tomu doda kako hrvatska država godinama šalje desetke, pa i stotine milijuna kuna pomoći znanstvenim, obrazovnim, gospodarskim i kulturnim projektima Hrvata u BiH, a od kojih korist imaju sva tri naroda, dolazimo do činjenice da Bosna i Hercegovina u Republici Hrvatskoj ima ne samo najboljeg prijatelja na vanjskopolitičkom planu, već i najproduktivnijeg poslovnog suradnika. Nedavni posjet ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića pokazao je kako će Hrvatska biti aktivan partner BiH u nekoliko strateški važnih projekata, počevši od izgradnje novoga mosta kod Brčkog, pa do izgradnje novih, modernih prometnica, kao što je ona koja će ići od Mostara preko zapadne Hercegovine do Imotskog, ili pak od Zavale (Ravno) preko Orahovog Dola do Slanog.

Dvije zemlje do sada su realizirale i niz projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a kojim je obuhvaćeno 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina u BiH i Brčko Distrikt, te 11 općina u Crnoj Gori. Hrvatska iskustva u ovom su programu iznimno važna, a bit će još i važnija jednom kada IPA III postane operativna. Nedavno je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u Splitu održana konferencija “IPA III: sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama” na kojoj se razgovaralo o instrumentu IPA III i njegovom doprinosu prekograničnoj suradnji između Hrvatske i BiH. “S povijesnim proračunom od više od 14 milijardi eura, Europska je unija još jedanput potvrdila da je posvećena pružanju potpore zemljama zapadnog Balkana u provođenju reformi i napretku na njihovom putu k europskim integracijama” – naglasila je Zovko. Koliko će BiH imati mogućnosti iskoristiti sredstava, ovisi o kvaliteti napisanih projekata, a u tom kontekstu pomoć Hrvatske mogla biti od ključnog značaja. Ako promatramo razdoblje od proteklih 25-26 godina, Hrvatska je na drugom mjestu najvećih ulagača u BiH, odmah iza Austrije.

Prema podacima iz rujna 2020., Hrvatska je do tada bila uložila oko 2,43 milijarde eura u BiH, a danas bi taj iznos zasigurno mogao doseći pa možda i premašiti 2,5 milijardi.

Otvaranje tvrtki

Ako se tomu doda kako hrvatske tvrtke aktivno posluju u BiH, otvaraju nova radna mjesta, otkupljuju različite proizvode iz BiH za preradu, ali i planiraju otvaranje proizvodnih pogona, dolazimo do zaključka kako BiH u susjednoj RH ima velikog i iskrenog partnera. Hrvatska provodi i program potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini preko javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod, a korist od ovih projekata prelijeva se i na širu zajednicu u kojoj žive svi konstitutivni narodi.

U političkom pak smislu, Hrvatska je, to se slobodno može ustvrditi, svojevrsni odvjetnik BiH pred europskim institucijama, a preko svojih zastupnika aktivno radi na promicanju potrebe proširenja Unije i uvažavanja svih specifičnosti u BiH, nudeći vrijedna iskustva u procesu usvajanja europske pravne stečevine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?